Ceapa, fie ca este cea veche, fie ca este cea verde, este un aliment exceptional. Ce poate sa fie mai bun decat o salata cu bucatele crocante si picante de ceapa? Aroma, gustul specific, sunt doar o parte din poveste. Ceapa este un aliment util in dieta, bogat in vitamine si minerale si, nu in ultimul rand, benefic in dieta femeilor. In 100 de grame de ceapa sunt doar 34 de calorii, ceea ce face din ceapa unul din cele mai putin calorice legume, alaturi de telina, dovlecei si varza. Foarte bogata in vitamina C si A. Contine vitamina B1, B2, B3, B6 si B12, intre 3 si 9% din doza zilnica recomandata, dar si o cantitate importanta de vitamina D si K. Ceapa contine calciu, potasiu, sulf, fosfor, zinc si seleniu. Ceapa contine fibre, 100 de grame de ceapa asigurand 10% din necesarul zilnic. Una din proprietatile de baza ale cepei este aceea de a reduce, foarte eficient, valoarea glicemiei. Acest efect este mai evident in cazul consumului de ceapa in stare cruda, dar se mentine si daca ceapa este inclusa in mancaruri si preparata termic. Daca ai obiceiul de a consuma constant ceapa cruda, aceasta poate asigura o buna protectie sistemului cadiovascular. Ceapa are capacitatea de a creste densitatea osoasa, astfel ca este unul din alimentele care combate osteoporoza. Ceapa are un eficient efect antiinflamator, combate problemele articulare si reumatismul. Ceapa asigura si o foarte buna protectie impotriva a diferite forme de cancer din sfera genitala, atat pentru femei cat si pentru barbati. Efectele pozitive apar in urma unui consum constant, dar este sufieceint sa consumi doua cepe crude pe saptamana pentru a te pune la adapost. Ceapa este unul din alimentele care are un puternic efect antibiotic natural si este foarte eficienta in prevenirea infectiilor bacteriene. Exista mai multe varietati de ceapa: ceapa galbena, cea mai populara, ideala pentru catit, ceapa alba, mai dulce si perfecta pentru salate si consumat cruda, ceapa rosie, suculenta si aromata, buna si pentru gatit, dar si pentru consumul ca atare. Ceapa murata este o varianta delicata si gustoasa care pastreaza toate calitatile cepei crude. Nu poate fi uitata ceapa verde, practic disponibila tot anul, dar excelenta mai ales primavara pentru bogatia de minarele si vitamine, scrie cuisineaz.com. Aceasta a fost pledoaria noastra, pentru ceapa. Acesta este alimentul saptamanii.