Cartoful, aliment de baza in perioada de toamna si iarna este o leguma sanatoasa pe nedrept trecuta in lista alimentelor care ingrasa. Ne gandim ca reabilitarea cartofului este necesara, cu atat mai mult cu cat este una din cele mai populare legume. Din pacate cei mai multi confunda cartoful – leguma, cu cartifii prajiti, indiferent ca sunt in pungi, vanduti la fast-food sau pregatiti in casa. Cartofii prajiti sunt gustosi si nu te opresete nimeni sa-i manaci. Diferenta este data de cat de des mananci cartofi prajiti – o data pe luna sau in fiecare zi, dar si cat d emare este portia ta de cartofi prajiti. Si ca sa nu avem neclaritati. Nu indemnam pe nimeni sa manance cartofi prajiti, nici macar o data pe luna, dar te indemnam sa mananci cartofi. Cartoful este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa. Contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale. Contine potasiu (un mineral in vesnic deficit in organism), este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C (care se mentin la cote constante indiferent de momentul in care a fost cules cartoful, daca este ferit de lumina) si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentaila in procesul de formare de celule rosii. Contine calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, in proportii variabile in functie de solul in care creste. Este foarte bine tolerat de stomac, poate fi consumat si de diabetici si obezi, dar in cantitati controlate, stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, mentine tensiunea la valori normale, prin bogatia de potasiu, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina. 150 grame de cartof au 140 de calorii, asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 21% din necesarul de potasiu. Nu arunca apa in care fierbi cartofii curatati pentru ca este plina de minerale. O poti folosi ca baza pentru o supa sau in loc de apa intr-o mancare. Cumpara mereu cartofi in cantitati mici, pentru ca in depozite sunt pastrati in conditii optime. Daca este posibil alege cartofi din cuturi cat mai curate. Foloseste cartofii cu tot cu coaja, dupa ce ai indepartat petele, si i-ai spalat foarte bine, sub jet de apa cu o perie. Este ideal sa consumi cartofii fieri sau copti, simplic sau in combinatii care sa valorifice la maximum nutrientii din cartofi, scrie whfoods.com. Vezi pe pagina urmatoare doua retete delicioase cu cartofi. [next]Cartofi cu masline. O reteta vegetariana delicioasa, unde cartofii pun in evidenta savoarea maslinelor. Ai nevoie de patru cartofi rosii, 100 de grame de masline verzi, 50 de grame de masline negre (fara samburi), o legatura de marar, cateva fire de tarhon, o ceapa rosie, doua linguri cu ulei de masline, sucul de la jumatate de lamaie, sare, piper. Spala cartofii, taie-i in bucati, si fierbe-i in apa cu putina sare. Toaca marunt ceapa si adauga maslinele tocate si ele marunt. Cand cartofii sunt fierti scurge apa si pune-i intr-un vas. Pune sare, piper si ulei, cat sunt inca foarte calzi, pentru ca uleiul sa intre in cartofi. Adauga, dupa ce s-au racorit, ceapa, maslinele si verdeata tocata foarte marunt. Salata trebuie sa stea la temperatura camerei o ora inainte de a fi servita, pentru ca aroma si gustul sa se combine. Inainte sa servesti stropeste salata cu suc proaspat de lamaie. Salata de cartofi cu patrunjel Cartofii cu migdale. O reteta sanatosa si o sursa excelenta de calciu pentru cei care tin o dieta vegetariana. Ai nevoie de o radacina de hrean, doua cepe rosii, 100 de grame de masline negre, fara samburi, patru cartofi, cateva fire de patrunjel si menta proaspata, o legatura mica de patrunjel si 100 de grame de fulgi de migdale dulci, sare, piper, patru linguri cu ulei, doua de otet basamic. Curata cartofii, taie-i in bucati mari si pune-i la fiert in apa cu sare, la foc mic, in oala cu capac. Toaca marunt ceapa, adauga un praf de sare si amesteca. Adauga maslinele si toate verdeturile tocate marunt. Curata si rade prin razatoarea fina radacina de hrean. Amesteca bine hreanul cu ulei si otet basamic. Subtiaza amestecul cu o putina apa, adauga sare si piper. Scurge cartofii fierti foarte bine de apa. Pune-i intr-un vas si cat sunt inca foarte fierbinti rastoarna sosul de hrean peste cartofi. Amesteca usor, astfel ca sosul sa intre in cartofi, iar acestia sa nu se sfarame. Cand sosul a intrat in cartofi, adauga amestecul cu ceapa, verdeturi si masline. Amesteca. Serveste salata calda, dupa ce ai pus deasupra toti fulgii de migdale. Cinci cartofi si sase retete minunate Am reusit, cat de cat, reabilitarea cartofului? Distribuie articolul pe: