Continuam propunerile noastre pentru Craciun. De data aceasta ingredientul de baza pentru friptura este pieptul de curcan. Reteta este usor de preparat, dar pentru reusita trebuie sa respecti ingredientele. Ca sa faci pipetul de curcan in crusta de alune ai nevoie de un piept intreb de curcan fara oase. daca iti pare mult poti sa reduci cantitatea de carne, dar trebuie sa iei incalcul faptul ca aceasta friptura este pentru masa de Craciun si este la fel de gustoasa si calda si rece. Iti mai trebuie cincilinguri de ulei de masline, patru-cinci catei de usturoi, tocati marunt, o lingurita de sare, 200 de grame de alune, o lingurita de coriandru macinat, o jumatate de lingurita de piper negru, macinat proaspat, o lingurita de scortisoara, doua linguri de marmelada de portocale (sau un alt gem – cele mai bune gemurile aromate si dulci acrisoare: macese, merisoare). Curcanul, cea mai sanatoasa carne alba Amesteca toate mirodeniile pudra. Adica sarea, piperul, coriandrul, scortisoara. Intr-un vas amesteca bine cu o lingura usturoiul pisat si uleiul de masline. Adauga condimentele praf. Amesteca. Scoate pielea de pe pieptul de curcan. Nu-ti trebuie! Cu preparatul minune unge carnea de curcan, cu o pensula. Unge carnea din abundenta. Pune carnea intr-un vas care merge la cuptor si coace carnea in cuptorul bine incins in prealabil, pentru circa o ora. Pune in tava o canita de apa. Din cand in cand unge carnea cu sosul din tava. Pune alunele intr-un procesor si macina-le. In fons pregatim piept de curcan in crusta de alune. Macina alunele nu foarte marunt. Cat boabele de piper este cel mai bine. Pune in procesor, cand macini alunele o lingura de faina, sare si piper (daca alunele nu sunt sarate). Scoate pieptul de curcan din cuptor si lasa-l sa sta circa 10 minute sa se racoreasca putin. Unge-l din belsuc cu sosul din tava imediat ce-l scoti. Dupa ce trec cele zece minute unge pieptul de curcan cu gemul de portocale. Gemul trebuie sa fie bine omegenizat, evetual amestecat cu o lingurita de apa. Unge pipetul de curcan in strat uniform, nici subtire, nici prea gros. Presara peste marmelada alunele. Foloseste o lingura si ajuta-te de o pensula. Nu-i simplu, dar nici complicat nu e. Intoarce in cuptor carnea, la foc moale si continua sa-l lasi acolo inca 45-60 de minute. Cand este gata piept de curcan in crusta de alune lasa-l sa stea 30 de minute inainte sa-l feliezi. Serveste-l cu o salata din frunze verzi si portocale, si decoreaza-l cu frunze de dafin. Piept de curcan in crusta de alune este deosebit de aratos si foarte gustos