Sunt multe de spus despre rucola, si chiar am intarziat sa va spunem tot ce stim despre aceasta salata minune. Ne-a amintit-o dieta Ornish, in meniurile careia se foloseste des. Mare noroc am avea daca rucola ar fi aitohtona si nu atat de scumpa, dar cum norocul ti-l faci si singur, aflati ca toata vara am cultivat rucola in niste ligheane de plastic, si chiar si in ianuarie am rucola pe cale sa devina matura. E foarte rezistenta, mai putin la lumina directa a soarelui (trebuie ferita bine). Dar sa vorbim despre ea ca si cum am avea-o, se gaseste oricand la supermarketurile mari si in hipermarket. Rucola impotriva cancerului Este folosita ca orice alta salata verde, dar in termeni de clasificare biologica rucola face parte din familia conopidei, broccoli-ului si a verzei. Impreuna cu beneficiile generale asupra sanatatii pe care le au toate legumele, cele cruciforme sunt cunoscute ca fiind foarte bine in protectia impotriva anumitor tipuri de cancer. Asta se datoreaza glucosinolatelor, compusi care se transforma in organism in izotiocianati, care regleaza imunitatea si joaca un rol important in prevenirea cancerului. Rucola ca stimulent sexual Crescuta ca planta comestibila in bazinul mediteraneean inca din antichitate, rucola este mentionata de mai multi autori ai vremii ca fiind un aliment afrodiziac. Virgilliu sustine ca rucola creste dorinta sexuala a oamenilor apatici. Se pare ca , fiind un asfel de stimulent, anticii o amestecau cu salata verde (care are efectul exact opus) din prudenta. Ce e bun la rucola Acesta este un aliment sarac in grasimi saturate si cu un colesterol aproape inexistent. Este o sursa excelenta de proteine, tiamina, riboflavina, vitamina B6, acid pantoteic, cupru si zic. In acelasi timp e o sursa bogata de fibre, vitaminele A, C si K, calciu, fier, magneziu, fosfor si potasiu. Toate acestea ajuta sanatatii intarind oasele, pielea, ajutand dezvoltarea si regenerarea celulelor. In acelasi timp, acesti compusi lupta impotriva radicalilor liberi, care provin din surse ca poluarea sau mancarea. Continand ca antioxidanti atat luteina cat si beta-caroten, e un aliment excelent si pentru perioadele de expunere la soare, praf si alergeni. Iar o ceasca de frunze de rucola contine 32 de miligrame de calciu natural, pe langa cantitatile mai mici din celelate minerale enumerate, care se afla insa in cantitate suficienta pentru a proteja impotriva bolilor cronice de genul celor de inima sau diabetul. Cele mai multe salate verzi au si partile lor negative – ca oxalatul, care impiedica intr-o masura absorbtia de calciu. Ei bine, rucola esta o exceptie, avand procentul de oxalat mult mai mic decat alte verzituri. Cu doar patru calorii per ceasca de frunze de rucola, aceasta este favorita dietelor sanatoase. Incercati retete cu rucola si cititi cum se mananca rucola!