De cateva zile grataragii sunt pe jar. Dispar sau nu micii din piata? Aud lamentari pe la fiecare colt de Berceni – unde e raiul gratarelor, in caz ca nu stiati acest detaliu. Toata lumea sta cu sufletul la gura ca sa vada daca dispare mancarea traditionala de sarbatori, meciuri, botezuri,cununii si orice alt eveniment. Ma intreb si eu cu oarecare speranta in suflet sa fie asa : micii, specie pe cale de disparitie? As fi ipocrita sa afirm ca nu am mancat niciodata si ca mi se par dezgustatori. Stiu insa cateva milioane de romani care exagereaza in consumul de mici si totul se vede in silueta lor. Fericirea adusa de proiectia in viitor a gratarelor facute pe fundal de manele, a fost umbrita de spectrul negru al Uniunii Europene care a spus ca de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui conservant si a unui antioxidant. Mai exact fix a aditivilor alimentari esential in reteta de preparare a micilor. Guvernul sare insa in apararea pofticiosilor. Executivul a solicitat Comisiei Europene includerea mititeilor pe lista retetelor traditionale, pentru a nu fi interzisi. Iata ca nu are sanse la extinctie ci, dimpotriva, poate ajunge pe podiumul produselor traditionale langa burger si carnatul spaniol chorizo. Chorizo – este un carnat de porc si imbogatit cu ardei rosu uscat; desi in restul Europei se crede ca Chorizo este un salam, in fapt, Chorizo este un simplu carnat, insa mai gros; se comercializeaza in mai multe variante, iute sau dulce, in principal afumat, insa se mai serveste si proaspat. Inapoi la micii nostri, de ce a sarit Guvernul ca ars? Pentru ca piata locala a micilor aduce profituri uriase. Anul trecut s-a ridicat la aproape 22.000 tone.