Sanatatea e motivul pentru care romanii sunt atenti la ce mananca

Sanatatea e motivul pentru care romanii sunt atenti la ce mananca

Sanatatea e principalul motiv pentru care romanii sunt atenti la ce mananca. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat saptamana trecuta de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. 90% spun ca sanatatea este principalul motiv pentru care sunt atenti la ceea ce mananca, in timp ce 10% considera ca "este important sa stim ce mancam". Studiul IRES arata ca 70% dintre respondenti nu isi permit din ratiuni financiare sa aleaga o hrana sanatoasa, iar 19% nu o pot face din lipsa de timp.

In privinta alimentelor pe care le cumpara din magazine, trei sferturi dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 81% acorda o atentie deosebita mirosului, mai bine de jumatate aleg produsul in functie de pret, iar pentru 40% dintre cei intervievati conteaza ambalajul.

 


Referitor la masa cea mai importanta din timpul zilei, o treime dintre respondenti indica pranzul. Cei mai multi, 89%, mananca de pranz acasa, 9% la serviciu, si doar un procent la restaurant.

Carnea este preferata de 21% dintre cei intervievati, 19% opteaza pentru legume (prefera rosiile). Lactatele si branzeturile intrunesc preferintele a 3% dintre respondenti.

Pentru desert, aproape jumatate dintre cei intervievati aleg prajiturile. Inghetata este preferata a 8% dintre cei intervievati. Doar 5% spun ca aleg un fruct cu care sa isi incheie masa. Din cercetarea IRES reiese ca merele sunt fructele preferate ale romanilor. Urmeaza, in ordine, bananele, portocalele, perele si capsunele. Kiwi, pepenele, ciresele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele si avocado se bucura de preferintele a doar 1% dintre cei chestionati. 45% dintre romanii chestionati spun ca mananca zilnic fructe, in timp ce 39% raspund cu “de cateva ori pe saptamana”, iar 9% – “de cateva ori pe luna”.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.160 de persoane, de peste 18 ani. Eroarea maxima tolerata este de plus/minus 2,9%.