Fibrele nu se mandresc cu cine stie ce valoare nutritionala, insa sunt esentiale pentru o digestie buna. Ele previn constipatia, scad colesterolul si sunt recomandate pentru sanatatea intestinelor, in special a colonului. Fibrele ne parvin din alimente sub doua forme: solubile (fructe, legume, nuci si seminte) si insolubile (tarate si faina integrala). Este important sa ne luam fibrele din alimente cat mai diverse ca sa ne ferim de balonare, flatulenta si alte asemenea efecte neplacute. Iata mai jos o lista cu alimente bogate in fibre, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra: 1. Merele contin atat fibre solubile cat si fibre insolubile. Coaja de mar contine fibre insolubile, iar miezul este bogat in pectina, o fibra solubila importanta pentru organism. 2. Orezul brun este o sursa bogata de fibre si este foarte sanatos in alimentatie. Daca tineti cura de slabire, consumati in loc de paine, orez brun. 3. Cerealele integrale contin fibre de ambele tipuri si sunt o varianta sanatoasa pentru mic dejun. In combinatie cu laptele de soia, cerealele integrale ne ajuta sa fim mai sanatosi. 4. Avocado este unul dintre cele mai sanatoase fructe, el contine cel mai mare continut de fibre din tot spectrul fructelor. Mai contine acid folic, vitamina K, vitaminele B3, B6 si vitamina C, plus acid oleic care ne scade colesterolul. 5. Nucile sunt bogate in fibre insolubile, fitonutrienti si antioxidanti precum: vitamina E si seleniu. Nu sunt recomandate in cantitati mari, deoarece au un continut caloric ridicat. Important e sa le introduceti in meniu, ideal ar fi in salate. 6. Broccoli contine fibre, acid folic, potasiu si betacaroten. Este important pentru sanatatea femeii, studiile aratand ca aceste legume ne protejeaza impotriva cancerului la san. De asemenea, broccoli previne anemia. 7. Fasolea este foarte bogata in fibre vegetale, de aceea este recomandabil sa nu lipseasca din meniul vegetarienilor. Ea contine fibre insolubile, calciu, fier si scade colesterolul. 8. Lintea contine acid folic si fibre, ajuta la scaderea colesterolului, aduce energie organismului si este o sursa importanta de proteine, ea fiind recomandata mai ales in regimul vegetarienilor. 9. Telina nu contine multe calorii, insa este bogata in fibre. De asemenea, contine multe vitamine si minerale, are proprietati diuretice si scade tensiunea arteriala. 10. Sfecla rosie nu contine multe calorii, de aceea este excelenta pentru curele de slabire. Ea contine fibre solubile si acid folic, acesta din urma avand rolul de a reduce colesterolul din organism.