Lintea

Lintea

Cele mai indicate tipuri de linte in alimentatie sunt cele de culoare verde sau cele maronii, fiindca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii, restul devenind cremoase.

PROPRIETATILE DE BAZA

Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este lintea incat 100 de grame reprezinta tot necesarul zilnic al organismului pentru acest metal. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular.

Dupa molibden, cea mai mare concentratie in linte este reprezentata de acidul folic si de fibre, doua elemente absolut vitale. Alti nutrienti importanti din alcatuirea unei boabe de linte sunt manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul, vitamina B1.

Dar iata care sunt beneficiile practice ale consumului regulat de linte:

– Ajuta la scaderea colesterolului si controleaza nivelul zaharului din sange;

– Previne aparitia afectiunilor inimii;

– Sporeste nivelul de energie al organismului si creste rezistenta fizica la efort;

– Este recomandata in tratamentul post-operatoriu (starile de convalescenta);

– Este recomandata mamelor care alapteaza;

Nu exista contraindicatii serioase pentru linte, insa este indicat ca dieta sa nu se bazeze excesiv pe consumul acestei legume, pentru a nu se solicita prea mult aparatul digestiv. Totusi, in caz de indigestie, obezitate, cistita, guta, este recomandat sa se evite consumul de linte.

Calorii: 115 la 100 de grame de boabe de linte gatite.

ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM  DEPOZITATI LINTEA

Fie ca veti cumpara boabele de linte ambalate in pungi, fie varsate, este bine sa  fiti atenti sa nu fi fost expuse unei surse de umezeala in apropiere. Daca gasiti linte la cutie, uitati-va pe ambalaj, sa nu aiba aditivi alimentari sau sare adaugata.
Puteti depozita lintea intr-un loc uscat, intunecat si racoros, insa intr-un recipient in care nu intra aerul. In aceste conditii rezista fara probleme un an de zile. Daca ati gatit mancare de linte si nu ati terminat-o la o masa, o puteti tine la frigider maximum trei zile, insa trebuie sa o acoperiti cu un capac.

Este posibil sa gasiti lintea in mai multe culori: verde, portocalie, maronie, galbena, rosie. Diferentele constau in timpul de fierbere: cele verzi se fierb cel mai mult, aproximativ 30 de minute, in timp ce cele rosii doar 20 de minute. O alta diferenta este reprezentata de continutul de fibre, cele de culoare verde avand un continut de 3 ori mai mare decat cele de culoare rosie.

[next]CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Spre deosebire de alte tipuri de alimente asemanatoare (in principal fasolea), boabele de linte nu trebuie sa fie tinute in apa inainte de gatire. Trebuie date insa printr-o apa rece si intinse pe o farfurie sau pe un  platou deschis la culoare, pentru a observa mai bine daca exista impuritati (pietre) pe langa boabele de linte.

Supa de linte (foarte populara in Maroc) este cel mai cunoscut preparat culinar obtinut din aceste seminte. Cel mai bine fierbeti lintea daca adaugati cate trei cani de apa la fiecare cana de boabe. Dupa ce s-a fiert lintea, adaugati ce legume preferati si apoi asezonati cu coriandru, chimen, turmeric si piper.

Un alt preparat sanatos, dietetic si simplu de facut este orezul cu linte, obtinut prin fierberea celor doua alimente, la care se adauga putina sare, ulei de masline si rosii maruntite. De altfel, cele doua alimente se infratesc prin timpul de fierbere similar.

Semintele de linte pot fi introduse cu succes si in compozitia salatelor, una dintre cele mai sanatoase fiind cea pe baza de boabe de linte putin fierte si ardei grasi, taiati marunt, totul asezonat cu ulei de masline si cu putina sare.

Sfat: este indicat sa aruncati prima apa in care ati fiert lintea, fiindca poate provoca balonari. In a doua apa lintea mai poate fi tinuta doar pana cand apa ajunge la temperatura de fierbere, nu mai mult.

INEDIT DESPRE LINTE

– Stiati ca lintea este una dintre primele tipuri de alimente cultivate de catre om in istoria sa, acum aproximativ 8000 de ani, avand originea in Asia Centrala?

– Stiati ca faina obtinuta din linte se adauga uneori in faina obtinuta din grau pentru prepararea painii? Acest tip de paine este recomandata in special persoanelor cu activitate intelectuala complexa.

– Stiati ca in Vechiul Testament lintea este mentionata ca aliment pentru persoanele care participa la inmormantari?

– Stiati ca India este responsabila pentru jumatate din productia mondiala de linte, urmata de Canada si de Turcia?

CONCLUZIE:
Lintea este si una dintre cele mai iubite alimente de catre vegetarieni, alaturi de soia. Aliment complex, fortifiant, care previne anemiile, lintea mai are un avantaj important: este saraca in grasimi.

 

O reteta cu linte, excelenta, este Fava greceasca.