Top 15 cele mai sanatoase alimente din lume

Top 15 cele mai sanatoase alimente din lume

Vrei sa iti schimbi regimul alimentar, sa traiesti mult si sanatos? Atunci ar trebui sa introduci in meniul tau cele mai sanatoase alimente din lume.

1. Avocado
Studiile au aratat ca un consum regulat de avocado scade colesterolul cu 22 de procente. De asemenea, datorita acizilor grasi Omega-3, consumul de avocado reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Cum trebuie consumat? Cel mai bine in salata, in felul asta nutrientii se absorb cel mai bine in organism.

2. Uleiul de masline
Uleiul de masline actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. Acidul oleic prezent in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat. Reduce astfel riscul de infarct sau al altor afectiuni arteriale, fiind si un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism.

3. Fructele goji
Sunt pline de antioxidanti, stimuleaza imunitatea, ajuta digestia, scad nivelul de colesterol, contin multa vitamina C si dau energie organismului. Fructele goji energizeaza organismul si, cel mai important, incetinesc procesul de imbatranire. Studiile au aratat ca un consum regulat de fructe goji atenueaza ridurile si cresc nivelul de colagen din piele. Este recomandat sa fie consumate in iaurturi si salate.

4. Afinele
Au cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii. De asemenea, afinele protejejeaza creierul de pierderi de memorie si de probleme degenerative cauzate de varsta.

5. Somonul
Este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, despre care se stie ca scad riscul de boli de inima, de a dezvolta depresii si de a face cancer. Somonul mai contine si niacina, o substanta care te protejeaza impotriva bolii Alzheimer si a altor boli care implica pierderile de memorie.

6. Mierea
Daca este consumata in starea ei naturala, proaspata, fara sa fie gatita, mierea este bogata in minerale, vitamine, enzime, aminoacizi si carbohidrati. Ea este buna ca remediu pentru raceala, are proprietati anti-bacteriene, energizeaza organismul si intareste sistemul imunitar. O lingurita de miere, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi bine si sa te trezesti odihnit si in forma, pentru ca mierea asigura necesarul de energie pentru creier, in timpul noptii.

7. Nucile, migdalele si semintele
Acestea contin grasimi bune, care ajuta la micsorarea nivelului de colesterol. Acizii grasi esentiali din aceste alimente previn formarea cheagurilor de sange, ajuta pielea si parul sa se mentina sanatoase si, de asemenea, asigura functiile tiroidei si adrenalinei. Grasimile bune mentin sanatatea arterelor, nervilor si sunt cruciali in transportul si descompunerea colesterolului. Este recomandat, ca atunci cand faceti salate, sa puneti si nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui si de dovleac, seminte de chia si ce alte seminte mai aveti prin casa.

8. Broccoli
Un buchetel de broccoli contine mai mult din necesarul tau zilnic de vitamina K si aproape dublu din nevoia zilnica de vitamina C. Daca il fierbeti, acesta isi pierde un sfert din nutrienti, cel mai bine este sa fie bagat la microunde, asa isi pastreaza 90% din cantitatea de vitamina C. El contine fitonutrienti, caroten, vitaminele C si E, vitamine din complexul B si, mai ales, fier. Aceasta leguma contine cel mai mult fier dintre toate legumele si este foarte indicata in regimul vegetarienilor.

9. Orezul brun
Orezul brun este bogat in fibre, proteine si vitamine din complexul B. El contine 44 mg de magneziu la 100 de grame. Daca va uitati la ce diete tin vedetele, o sa vedeti ca toate au eliminat orezul alb, faina alba, zaharul alb si au optat pentru orezul brun, zaharul brun si cerealele integrale. De ce? Pentru ca sunt sanatoase si isi pastreaza nutrientii intacti, spre deosebire de cele procesate.

10. Usturoiul

Este unul dintre cele mai puternice remedii naturale cand vine vorba de raceli si bacterii. Alicina, un compus care se gaseste in usturoi, are proprietati antiinflamatorii, scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui. Usturoiul gatit isi pierde o parte din nutrienti, asadar consumati-l proaspat.

11. Lamaile
Nu numai ca aduc energie organismului, dar il si curata de toxine. O singura lamaie contine 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Lamaile ajuta la reglarea nivelului de colesterol si protejeaza organismul de cancer. De asemenea, lamaile sunt foarte bune ca tratament pentru raceala. Daca puneti in fiecare zi o felie de lamaie in apa sau ceai, o sa cresteti abilitatea organismului de a absorbi antioxidantii.



12. Lintea si fasolea

Studiile au aratat ca un consum regulat de linte, fasole sau naut scade riscul de boli cardiovasculare cu 22 de procente. De asemenea, acelasi obicei reduce semnificativ riscul de cancer la san. Cu cat boabele sunt mai inchise la culoare, cu atat contin mai multi antioxidanti, asadar consumati multa fasole neagra si linte. Fasolea contine fier, magneziu si acid folic, regleaza glicemia si tine foarte bine de foame, oferind o senzatie de satietate pe termen lung.

13. Morcovii
Aceste minunate legume sunt deosebit de bogate in provitamina A: 25 de grame morcovi cruzi acopera mai mult de jumatate din cerintele zilnice de vitamina A, dar si de minerale (calciu, fier, potasiu) si fibre, care ajuta la stimularea transitului intestinal si la detoxifierea organismului. Plus de asta, morcovii ne mentin vederea sanatoasa.

14. Ciocolata neagra
Da, ciocolata neagra este un aliment foarte sanatos, reduce tensiunea arteriala si este bogata in antioxidanti, in special in flavonoizi, care reduc colesterolul rau si il cresc pe cel bun. O ciocolata neagra contine cam 53 de miligrame de flavonoizi, iar una cu lapte mai putin de 14 miligrame. De asemenea, ea contine contine 327 mg de magneziu la 100 de grame, asigurandu-ne necesarul zilnic de magneziu. Ciocolata neagra e buna si pentru mentinerea creierului activ.

15. Merele
Merele scad colesterolul, detoxifiaza organismul, curata dintii si te tin departe de raceli. Ele contin flavonoizi care scad riscul de boli cardiovasculare. Fibrele din mere usureaza digestia, previn constipatia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Merele mai contin licopen, o substanta care reduce riscul de a dezvolta boli de inima.