5 trucuri pentru o digestie usoara

5 trucuri pentru o digestie usoara

O digestie usoara este de fapt cheia pentru starea de bine, ea ne fereste de stari de balonare, gastrita, constipatie, ingrasare, crampe, acnee, ulcer,  toxine in organism si arsuri gastrointestinale. Ca sa eviti toate aceste momente care iti strica buna-dispozitie este important sa ai grija cum mananci.

Iata 5 trucuri pentru o digestie usoara:

1. Mananca incet
Oricat ti-ar fi de foame, nu are rost sa te grabesti, nu o sa-ti fure nimeni mancarea. Stomacul tau are nevoie de timp sa digereze tot ce bagi in el. O digestie incompleta duce la acumularea de kilograme si la multe toxine in organism care ajung in timp sa provoaace boli destul de grave. Daca te grabesti, o sa ai tot felul de probleme, ba arsuri gastrice, ba balonare sau constipatie, iar timpul pe care il salvezi de la masa o sa ti-l petreci gandindu-te cum sa scapi de disconfortul dat de balonare sau crampe stomacale.

2. Mesteca bine mancarea
Cu cat o mesteci mai bine, cu atat digestia ta o sa fie si ea mai buna. Se spune ca o inghititura de mancare trebuie mestecata de 15 ori pana sa fie inghitita. Mancarea nemestecata suficient reprezinta un impediment pentru exercitarea perfecta a functiilor digestive. Cand mancarea nu se digera bine, corpul tau nu o poate transforma in energie, iar in organism raman tot felul de toxine in organism.

3. Nu sta pe net cand mananci si nici la televizor
Daca te concentrezi la altceva in timp ce mananci, risti sa mananci mai mult decat trebuie. Creierul tau o sa se concentreze asupra televizorului si nu asupra digestiei. Ce risti? Kilograme in plus, balonare si constipatie.

4. Ai grija sa mananci cat poti de simplu
Mancarea simpla nu are cum sa iti provoace cine stie ce probleme de digestie. Cu cat sunt mai putin combinate alimentele si mai simple, cu atat digestia ta o sa functioneze ca pe roate. Consuma cat mai multe legume si fructe, salate, iaurturi, seminte, cereale, peste fript, masline, si mai putina mancare procesata, adica dulciuri, mezeluri, paine alba si fast-food. De asemenea, nu manca fructe imediat dupa masa, nu combina carbohidrati cu proteine si nici cu grasimi. Mai multe despre cum sa combini alimentele in mod corect gasesti aici.

5. Consuma zilnic produse probiotice
Care sunt produsele probiotice? Iaurtul, kefirul si alte produse lactate. Probioticele sunt bacteriile pe care le avem in intestin si care sunt esentiale in procesul digestiei. De la ele primim enzimele necesare pentru absorbtia nutrientilor sanatosi, sintetizarea vitaminelor si optimizarea consumului de energie provenita din hrana. Ele echilibreaza microflora din colon, ne protejeaza de ulcer si reduc balonarea.