Mango este un fruct aromat si plin de calitati. Contine antioxidanti, multe vitamine B, dar si vitaminele A, C si E, potasiu si alti nutrienti, care intaresc imunitatea, protejeaza sistemul nervos si sanatatea ficatului. De asemenea, mango scade nivelul de colesterol, este un bun diuretic si ne asigura o buna circulatie a sangelui. Iata mai jos 3 retete delicioase cu mango: 1. PUI CU SOS PICANT DE MANGO La prima vedere, reteta de pui cu sos picant de mango poate parea complicata, insa de fapt se face destul de usor, iar gustul este suficient de exotic cat sa iti impresionezi orice musafir. Ingrediente: – 1 lingurita paprika sau curry iute; – 1 lingurita usturoi pisat; – 1 lingurita ghimbir pisat; – 1 lingurita ceapa tocata marunt; – 1 lingurita patrunjel uscat; – 1 lingurita oregano uscat; – 1 lingurita sare; – un varf de piper; – 2 piepti de pui fara piele si fara os taiati in jumatati; – 1 mango facut piure amestecat cu 2 ardei iuti in blender; – o jumatate de cana de sos de rosii cu condimente; – 1 cana suc proaspat de grapefruit rosu; – 1 cana de pesmet; – 1 nectarina coapta, fara sambure si feliata. Mod de preparare: Incalzeste cuptorul bine si pregateste o tava cu o foaie de copt. Intr-un vas mare amesteca paprika, ceapa, usturoiul, patrunjelul, oregano, ghimbirul, sarea si piperul. Tavaleste bine bucatile de piept de pui in acest amestec. In alt vas, amesteca sosul de rosii cu condimente, piureul de mango si ardei iuti si doar un sfert din cana suc de grapefruit rosu. Toarna aceasta compozitie peste pui. Fiecare bucata de pui se mai tavaleste o data prin pesmet si se pune in tava. Feliile de nectarine se aseaza pe marginea tavii. Pune la cuptor timp de 15 minute, apoi intoarce puiul pe cealalta parte si toarna restul de suc de grapefruit pe deasupra. Lasa-l la cuptor inca 15 minute. Sosurile care iti raman toarna-le si pe ele in tava. Orneaza cu patrunjel si serveste cu orez simplu. 2. BUDINCA DE OREZ CU MANGO Budinca de orez cu mango este un desert delicios, foarte aromat. Ingrediente: – 50 de grame de unt; – un betisor de scortisoara; – doua linguri de zahar brun; – un mango copt bine; – o lingura de ulei; – o cana de orez; – o cana de lapte (sau, si mai bine, lapte de cocos); – doua cani de apa; – coaja rasa de la o lamaie; – nucsoara rasa. Mod de preparare: Intr-o oala incalzeste untul, dupa care adauga batonul de scortisoara si o lingura de zahar. Amesteca-le pana se dizolva zaharul, la foc mic. Adauga mango, curatat si taiat cubulete, si amesteca in continuare pana se caramelizeaza usor. Indeparteaza fructul din oala, pastrand batonul de scortisoara si adauga uleiul. Pune si orezul si tavaleste-l putin in sosul aromat si dulce, pana cand toate boabele au luat contact cu uleiul. Toarna deasupra laptele si apa, adauga coaja de lamaie si tot zaharul ramas. Gustul si aroma acestei retete este minunat daca in loc de lapte folosesti lapte de cocos. Fierbe orezul la foc foarte mic, pentru 20 minute. Amesteca des pentru a nu se prinde. Cand este gata, adauga si nucsoara si ia-l de pe foc. Orezul amesteca-l cu jumatate din fructul de mango caramelizat mai devreme. Cealalta jumatate va trebui folosita la ornat, dupa ce este facuta piure. 3. MANGO LASSI Mango Lassi este una dintre cele mai delicioase bauturi asiatice, pe care o gasiti in toate restaurantele indiene. Este o combinatie potrivita de mango cu iaurt, foarte racoritoare si plina de nutrienti. Ingrediente: – 2 cani de bucati de mango, curatat de coaja; – o cana de iaurt; – o jumatate de cana de lapte; – 3 lingurite de zahar; – un sfert de lingurita de pudra de cardamon (optional); Cum se prepara? Pune in blender bucatile de mango cu iaurtul, laptele si zaharul si mixeaza-le bine. Adauga gheata pisata, putina menta si cardamon. Mango Lassi trebuie servit cat mai repede dupa preparare, cand este cel mai aromat. Pentru ca gustul sa fie cat mai intens, asteapta ca fructele de mango sa se coaca bine. Pofta buna!