Calciul este un mineral esential pentru structura osoasa, dar are si roluri importante in metabolism. El activeaza anumite enzime, contribuie la coagularea sangelui, este necesar in transmiterea impulsurilor nervoase, regleaza tensiunea arteriala si absorbtia de vitamina B12. Medicii recomanda ca in fiecare zi o persoana sa consume minimum 700 miligrame de calciu. Aceasta cantitate se poate obtine din aproximativ jumatate de kilogram de lapte sau din doua cutiute de iaurt, de 125 grame. Care sunt alimentele cu un continut ridicat de calciu? 1. Iaurtul, laptele si branzeturile Cel mai simplu si direct aport de calciu pur il puteti obtine dupa fiecare masa, consumand un pahar de iaurt proaspat, natural. Pe langa asta, te va ajuta la digestie. Un iaurt mic contine in jur de 150 de miligrame de calciu. La 100 de grame de lapte degresat avem 13% din necesarul zilnic de calciu. Branzeturile sarace in grasimi contin la 100 de grame 961 mg de calciu, adica 95% din necesarul zilnic. 2. Migdalele Migdalele contin mai mult calciu decat orice alta varietate de nuci, de asemenea sunt surse bune de fibre, acid folic, magneziu, potasiu si proteine. Pe langa savoarea pe care o dau prajiturilor, midalele sunt un adevarat izvor de sanatate. La 100 de grame de migdale avem 264 de mg de calciu, adica 26% din necesarul zilnic. 3. Broccoli Despre acest aliment-minune se stie ca este indicat in lupta impotriva cancerului. Este bogat in calciu, fier, magneziu, potasiu si vitaminele C si E. Este probabil unul dintre cele mai nutritive legume. Sa gatesti broccoli este foarte usor. Il poti servi proaspat, fiert, la cuptor sau pregatit la aburi. 4. Conservele de sardine in ulei Daca iti plac sardinele, nu trebuie sa iti mai faci griji pentru carentele de calciu. La 100 de grame de sardine avem 383 mg de calciu, adica 38% din necesarul zilnic. 5. Semintele de susan si in Semintele de susan si in sunt foarte bogate in calciu. La o lingura de seminte de susan avem 88 mg de calciu. La o cana de seminte de susan avem deja 1.404 mg de calciu, mai mult decat avem nevoie pentru o zi. Insa cum nu putem sa consumam semintele de susan sau de in cu cana, e bine sa avem grija sa le includem in dieta, in salate sau dimineata cu cereale. 6. Spanacul Spanacul are si el o cantitate considerabila de calciu. O cana de spanac fiert contine 245 mg de calciu, aproape un sfert din necesarul zilnic. Ai grija, spanacul contine cantitati mari de acid oxalic, care ar putea inhiba abilitatea organismului de a asimila calciu. Ca sa ajuti la cresterea abilitatii organismului de a absorbi cat mai multi nutrienti regasiti in spanac, trebuie sa adaugi in meniu mancaruri bogate in vitamina C, pentru a anula efectul acidului oxalic. 7. Varza Vitaminele C si K sunt cele mai importante elemente care se regasesc in varza. Insa, aceasta contine si alti nutrienti importanti cum ar fi calciul, manganul, vitamina B1, B2 si B6, omega 3, potasiul, proteinele si magneziul. 8. Smochinele uscate Sunt o sursa excelenta de calciu, fier, magneziu, potasiu si fosfor. Smochinele le poti consuma deopotriva atat proaspete cat si uscate, insa cele uscate contin o cantitate mai mare de calciu. O ceasca de smochine uscate contine 300 de mg de calciu. 9. Branza tofu si laptele de soia Soia este o sursa buna de proteine, dar si de calciu. La 100 de grame de branza tofu avem 350 mg de calciu, adica 35% din necesarul zilnic.