Calciul

Calciul

 Iaurtul fara grasimi, semintele de susan si laptele de capra sunt primele trei alimente care contin calciu pur, in ordinea concentratiilor.

 

Rolul pozitiv al calciului pentru sanatatea umana

Calciul se gaseste in proportie de 99% in oase si in dinti, restul de 1% fiind distribuit in alte zone ale organismului. V-ati intrebat vreodata de ce de multe ori pare un adevarat bombardament recomandarea de a se consuma calciu? E simplu: medicii doresc sa previna astfel osteoporoza, una dintre cauzele cele mai des intalnite ale acestei afectiuni dureroase si periculoase fiind chiar lipsa calciului din organism. Stiti de ce se ajunge la osteoporoza in urma consumului scazut de calciu din surse externe? Fiindca organismul ajunge la un moment dat sa-si extraga necesarul de calciu din depozitele facute in timp in sistemul osos si astfel oasele devin fragile.

Calciul mai joaca insa un rol activ si in alte activitati fiziologice, cum ar fi coagularea sangelui, contractia musculara, regularizarea activitatilor enzimelor, buna functionare a membranelor celulelor. Un nivel scazut de calciu in organism duce la dureri ale muschilor si la spasmuri involuntare.

Iata care sunt afectiunile care pot fi prevenite printr-un aport recomandat de calciu:

  • Cataracta;
  • Cancerul de colon;
  • Inflamatia colonului;
  • Cresterea tensiunii;
  • Osteoporoza;
  • Sindromul premenstrual;
  • Pietrele la rinichi;

 

Atentie la dozele de calciu si la interactiuni!

Un aport excesiv de calciu in organism, adica peste 2500-3.000 de mg pe zi, poate duce la hipercalcemie, adica la oboseala, sete intense si prelungita, depresie sau dureri abdominale iar formele grave pot duce chiar la internari de urgenta.

Iata care sunt dozele externe (pastile, suplimente, etc) recomandate de calciu, zilnice: pentru copiii cu varste intre 0 si 6 luni nivelul maxim este de 210 mg, pentru cei intre 6 si 12 luni de 270 mg, pentru un an pana la trei ani de 500 mg, pentru perioada 4-8 ani de 500 mg, pentru 9-18 de 1300 mg, intre 19 si 50 de ani de 1000 mg, iar peste 51 de ani de 1200mg.

Practic, dupa cum se observa, aportul cel mai mare de calciu trebuie sa aiba loc in perioada 9-18 ani, iar dupa varsta de 51 de ani este recomandata iarasi o crestere a aportului de calciu. Tineti minte foarte bine aceste conditii. Femeile gravide dar si cele care alapteaza trebuie sa aiba un nivel maxim de 1000 mg pe zi de calciu, in timp ce cele sub 18 ani trebuie sa aiba un aport de 1300 mg pe zi.

 

Cum interactioneaza calciul cu alte vitamine sau nutrienti

Este necesar ca odata cu suplimentul de calciu sa luati si un supliment de vitamina D. O deficienta de vitamina D poate duce si la deficienta de calciu.

Corticosteroizii (folositi pentru astm, artrita sau colita) duc la o absorbtie scazuta de calciu si la eliminarea mai rapida a calciului prezent deja in organism, prin urina.

Mai multe antibiotice (printre care eritromicina, neomicina, tobramicina) pot influenta negativ absorbtia de calciu din alimente.

Consumul sporit de potasiu reduce semnificativ eliminarea calciului din organism prin urina. In schimb, cafeaua duce la eliminarea mai rapida a calciului din organism.

Foarte important: calciul din surse externe (pastile, comprimate, etc) nu trebuie sa fie luat in acelasi timp cu magneziul, fiindca cele doua se lupta pentru absorbtia intestinala.

In orice caz, nu uitati niciodata sa cereti sfatul medicului atunci cand aveti nevoie de un aport suplimentar de calciu in organism si sa nu luati dupa ureche suplimente de calciu, tocmai pentru a evita cat mai multe dintre punctele expuse mai sus.

 

Unde gasim calciul?

Toata lumea stie ca laptele si produsele derivate din acesta sunt pline de calciu. Corect. Insa exista multe alte produse bogate in calciu, unele chiar mult mai bogate decat unele produse lactate. In afara celor trei alimente amintite mai sus, adica iaurtul fara grasimi, semintele de susan si laptele de capra, alte astfel de alimente bogate in calciu, sunt, in ordinea concentratiilor: laptele de vaca cu grasime 2%, spanacul fiert, frunzele de salata si de varza, frunzele de ridichii si de gulie, mozzarella, melasa de trestie de zahar sau de sfecla, telina, broccoli, feniculul, varza, patrunjelul, usturoiul, branza tofu, sparanghelul sau rozmarinul.

 

Cum afecteaza gatitul calciul?

Din fericire, nu ca in cazul majoritatii vitaminelor sau ca in cazul enzimelor, gatitul in formele traditionale cunoscute nu este considerat ca fiind nociv pentru pierderea cantitatii de calciu din alimente.