Vitamina D este vitamina care poate fi obtinuta cel mai simplu, ea fiind sintetizata in organism sub influenta luminii naturale, la nivelul pielii. Ea mai poate fi obtinuta si din alimente, fiind absorbita doar la nivelul intestinului gros. Nu foarte multe alimente contin vitamina D, ea se regaseste cel mai mult in peste, produse lactate si ficat. Am facut un top cu alimente bogate in vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru organism deoarece este esentiala in absorbtia calciului si mentinerea sanatatatii oaselor, ajuta la intarirea sistemului imunitar si reduce inflamatiile. Absenta acestei vitamine favorizeaza aparitia unor boli autoimune, precum scleroza in placi, artrita reumatoidala, dementa senila, dar si diabetul de tip 1 si anumite forme de cancer. Vitamina D controleaza de asemenea si genele legate de boala Crohn, leucemie, si cancerul de colon. Daca iei suplimente de vitamina D, ai grija sa nu iei mai mult de 0.025mg pe zi, excesul de vitamina D fiind considerat daunator. Afla totul despre vitamina D! Cand organismul duce lipsa de vitamina D apare senzatia de oboseala cronica, depresia, o stare generala de anxietate si senzatia permanenta de frig, maini si picioare mereu reci. In cazul unui deficit cronic de vitamina D simptomatologia poate fi similara cu insuficienta toroidiana. Care sunt alimentele bogate in vitamina D? 1. Pestele gras (somonul, heringul, sardinele in ulei, tonul) 100 de grame de peste gras ne ofera intre 100 si 271% si din necesarul zilnic de vitamina D. Heringul ne ofera la 100 de grame 271% din necesarul zilnic. Pestele la conserva ofera mai putina vitamina D, insa suficienta. 2. Cerealele integrale 100 de grame de cereale integrale ne ofera 57% din necesarul zilnic de vitamina D. Ai grija sa alegi cereale care nu contin zahar. 3. Stridiile 100 de grame de stridii ne ofera 67% din necesarul zilnic de vitamina D. Stridiile sunt o sursa bogata si de B12, zinc, fier, seleniu si multe alte minerale. 4. Branza tofu si laptele de soia La 100 de grame de branza tofu avem 39% din necesarul zilnic de vitamina D, iar la 100 de grame de lapte de soia, avem 12% din necesarul zilnic de aceasta vitamina. 5. Caviarul Caviarul nu mai este un aliment asa costisitor. La 100 de grame de caviar avem 58% din necesarul zilnic de vitamina D. Doar o lingurita de caviar ne ofera 9% din necesarul zilnic de aceasta vitamina. Alte alimente care contin vitamina D sunt ciupercile, caviarul, produsele lactate, carnatii, ouale si ficatul.