Totul despre vitamina D

Totul despre vitamina D

Vitamina D este sintetizata in organism doar sub influenta luminii naturale, la nivelul tegumentului. Din alimente se absoarbe doar la nivelul intestinul gros. Vitamina D este o vitamina liposolubila, vitala in mai multe mecanisme celulare, in activarea unor enzime si in asimilarea celui mai important mineral – calciul.

Vitamina D controleaza cel putin 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul si bolile sistemului autoimunitar, precum este scleroza in placi, aceasta sunt ultimele concluzii ale unei echipe de specialisti britanici de la Universitatea Oxford. Studiul indica rolul important, pe care o are vitamina D asupra sanatatii omului. Carenta de vitamina D reprezinta un factor de risc in cazul rahitismului, iar cercetari recente dovedesc faptul ca absenta vitaminei D creste riscul aparitiei unor boli autoimune, precum scleroza in placi, arterita reumatoidala, si chiar diabetul de tip 1, precum si unele forme de cancer, printre care cel mamar, si chiar dementa senila, prin degenerarea celulei nervoase. Vitamina D controleaza de asemenea si genele legate de boala Crohn, leucemie, si cancerul de colon.

Adauga la toate acesta rolul foarte bine stabilit al vitaminei D in absorbtia calciului si in consolidarea tesutului osos.

In concluzie un aport generos de vitamina D, mai ales in perioada rece, toamna, iarna, dar si primavara, este absolut necesar. Dozele zilnice recomandate sunt cuprinse intre 200 si 400 de unitati, pana la varsta de 50 de ani, iar dupa acest moment doza de vitamina D ar trebui sa se dubleze, si sa se incadreze intre un minim de 400 de unitati, pana la maxim 800 unitati, pe zi. 

S-a dovedit faptul ca, un supliment zilnic de vitamina D pe parcursul iernii, intareste sistemul imunitar, previne racelile si alte infectii respiratorii. Demonstratia a mers mai departe si a dovedit ca vitamina D este foarte eficenta in combaterea infectiilor virale, caracteristice sezonului rece.  

Exista cateva semne, din care poti intelege ca organismul tau duce lipsa de vitamina D. Cele mai cunoscute sunt o senzatie permanenta de frig, maini si picioarele vesnic reci, senzatia de oboseala cronica, depresia, si o stare generala de anxietate. In cazul unui deficit cronic de vitamina D simptomatologia poate fi similara cu insuficienta toroidiana. Abseanta vitaminei D poate fi si efectul unor diete disociate, care elimina drastic unele categorii de alimente. 

Deficitul de vitamina D are efecte negative, pe termen lung, astfel ca este ideal ca doza zilnica recomandata sa fie atinsa zilnic. Vitamina este fundamental necesara copiilor, in perioada de crestere, si persoanelor de peste 50 de ani, dar cu precadere femeilor. Acesta este si motivul pentru care suplimentele de vitamina D sunt mai mult de cat necesare. In mod natural vitamina D se gaseste in produsele lactate nedegresate, peste, ficat, paine, paste fainoase, cereale integrale, oua, ciuperci, cacao, alune si nuci.