5 schimbari in dieta care iti imbunatatesc considerabil sanatatea

5 schimbari in dieta care iti imbunatatesc considerabil sanatatea

Sanatatea este un concept destul de relativ, unii oameni se simt sanatosi daca ii doare putin capul sau au din cand in cand probleme gastrice, altii se simt foarte bolnavi in aceeasi situatie. Desi nu ne dam seama cat de sanatosi suntem pana nu ajungem la medic, e bine de stiut ca alimentatia deficitara este cea care creeaza in primul rand probleme de sanatate. Lucrurile sunt simple: cu cat avem un stil alimentar mai echilibrat, cu atat o sa ne ferim de boli si o sa traim mai mult. 

Cand vine vorba de stilul alimentar, medicii si nutritionistii considera ca sunt 5 mari schimbari de dieta care ne imbunatatesc considerabil sanatatea:

1. Un consum mai mic de carne

Consumata cu moderatie, carnea ne aduce proteinele si energia de care avem nevoie, insa consumata in exces ea duce la diverse probleme cardiovasculare si gastrointestinale, mai ales daca este vorba de carne procesata sau carne rosie. Nutritionistii recomanda evitarea mezelurilor si, mai ales, a carnurilor grase. Cele mai bune optiuni sunt carnea de peste si cea de pasare. 

2. Mai putine dulciuri

Nu mai e o noutate pentru nimeni ca prea mult zahar duce la imbatranire prematura, ingrasare si probleme cu inima. De asemenea, zaharul a fost corelat cu aparitia unor forme de cancer, de aceea el trebuie consumat in cantitati cat mai mici. Care este cea mai buna solutie? Incearca sa inlocuiesti dulciurile cu fructe, acestea contin fibre care iti imbunatatesc digestia si iti asigura vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

Citeste si 5 alimente pe care n-ar trebui sa le mai consumi

3. Mai putina sare

Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. Din pacate, ne luam sarea din tot felul de alimente si consumam mai multa decat e nevoie. Sarea in exces dubleaza riscul unui accident vascular cerebral, creste tensiunea arteriala, favorizeaza retentia de lichide, osteoporoza si instalarea bolilor de rinichi. Foarte multa sare se afla in alimentele procesate, in produsele de tip fast-food si de foarte multe ori este ascunsa in alimente, aparent sanatoase. Cerealele, sosurile si chiar unele preparate dulci contin cantitati foarte mari de sodiu.

4. Fara alimente procesate

Nu zice nimeni sa nu mananci din cand in cand o merdenea sau o felie de salam, insa nu trebuie sa iti faci un obicei din asta. Produsele cu faina alba, prajiturile, mai ales cele din comert, mezelurile, produsele de patiserie si cele de tip fast-food cresc nivelul de colesterol, duc la instalarea problemelor digestive si a bolilor de inima. 

5. Fara excese culinare

Studiile realizate pe obiceiurile alimentare ale celor mai longevivi oameni de pe planeta au ajuns la o singura concluzie: ca sa traiesti mult, trebuie sa mananci mai putin. Cu cat introduci mai putina mancare in organism, cu atat el o sa aiba mai putin de lucru si o sa fie ferit de excesele de toxine. Un exemplu clar in acest sens sunt japonezii, considerati cea mai sanatoasa populatie de pe planeta, si asta pentru ca mananca portii mici, beau multe ceaiuri, consuma mult orez si peste. Asadar, ca sa traiesti mult, nu te ridica cu stomacul plin de la masa.

Citeste si 7 obiceiuri alimentare care iti mentin colesterolul in limite normale