Cele mai indicate tipuri de linte in alimentatie sunt cele de culoare verde sau cele maronii, fiindca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii, restul devenind cremoase. Dupa cum spuneam, este posibil sa gasesti lintea in mai multe culori: verde, portocalie, maronie, galbena, rosie. Diferentele constau in timpul de fierbere: cele verzi se fierb cel mai mult, aproximativ 30 de minute, in timp ce cele rosii doar 20 de minute. O alta diferenta este reprezentata de continutul de fibre, cele de culoare verde avand un continut de 3 ori mai mare decat cele de culoare rosie. Incearca retetele vegetariene cu linte care te vor converti la dieta vegetariana. 1. Ciorba turceasa de linte Ciorba turceasca de linte este foarte gustoasa, sanatoasa si hranitoare. Ai nevoie de putine ingrediente si o foame de lup. Ingrediente: 1. o cana de linte rosie; 2. o ceapa taiata marunt; 3. un morcov tocat marunt; 4. 2 catei de usturoi taiati fin; 5. 2-3 rosii facute piure; 6. 3 linguri de ulei de masline; 7. o jumatate de lingurita de chimen; 8. o jumatate de lingurita de boia iute; 9. sare si piper dupa gust. Pentru modul de preparare da click aici. 2. Mancare de linte rosie Mancarea de linte rosie se gateste foarte rapid si asta pentru ca lintea rosie este tipul de linte care fierbe cel mai rapid. Arunca un ochi pe lista cu ingrediente si pregateste-te de gatit. 1. Spala lintea si pune-o 10 minute la inmuiat. 2. Pune uleiul la incins si arunca boabele de chimen vreo secunde, ai grija sa nu se arda. 3. Adauga ceapa, morcovul, ardeiul gras si usturoiul. Aceste legume trebuie tocate marunt. 4. Adauga lintea, un pahar de apa, turmericul, coriandrul, rosiile, plus ardeiul iute tocat si el marunt sau o jumatate de lingurita de boia iute. 5. Las-o sa fiarba vreo 20 de minute, timp in care trebuie sa amesteci ca sa nu se lipeasca. 6. Orneaza cu marar sau patrunjel. 7. Serveste mancarea de linte rosie cu orez. 3. Salata cu linte verde Salata cu linte verde este o salata energizanta, deoarece este bogata in proteine. Este recomandata mai ales in curele de slabire deoarece nu ingrasa si iti ofera energia de care ai nevoie. Ingrediente: 1. o cana de linte verde fiarta; 2. 3 linguri de ulei de masline; 3. putina sare; 4. o legatura patrunjel; 5. sucul de la o jumatate de lamaie; 6. o ceapa; 7. un catel de usturoi. 4. Supa de linte Supa de linte este cel mai gustos mod in care te poti bucura de beneficiile acestei legume uscate. Daca esti la dieta, mananca supa fara paine sau smantana. Poti pune o lingura de iaurt si putin suc de lamaie. Mananca supa de linte la cina. Poti manca si o porte duba, cu o conditie: sa fie singurul fel de mancare. Reteta pentru supa de linte e la un click distanta. Tips and tricks: nu pune sare cand gatesti lintea ci doar atunci cand este gata lintea se combina perfect cu ghimbir si turmeric in salate lintea merge foarte bine cu cimbru si ierburi aromate in mancaruri, unde poti adauga si usturoi si ceapa Proprietati de baza pentru linte: Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este lintea incat 100 de grame reprezinta tot necesarul zilnic al organismului pentru acest metal. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular. Dupa molibden, cea mai mare concentratie in linte este reprezentata de acidul folic si de fibre, doua elemente absolut vitale. Alti nutrienti importanti din alcatuirea unei boabe de linte sunt manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul, vitamina B1. Dar iata care sunt beneficiile consumului regulat de linte: Ajuta la scaderea colesterolului si controleaza nivelul zaharului din sange; Previne aparitia afectiunilor inimii; Sporeste nivelul de energie al organismului si creste rezistenta fizica la efort; Este recomandata in tratamentul post-operatoriu (starile de convalescenta); Este recomandata mamelor care alapteaza. Tine minte: Nu exista contraindicatii serioase pentru linte, insa este indicat ca dieta sa nu se bazeze excesiv pe consumul acestei legume, pentru a nu se solicita prea mult aparatul digestiv. Totusi, in caz de indigestie, obezitate, cistita, guta, este recomandat sa se evite consumul de linte. Ce fel de linte sa cumperi si cum o depozitezi: Fie ca vei cumpara boabele de linte ambalate in pungi, fie varsate, este bine sa acorzi atentie ca lintea sa nu fi fost expusa unei surse de umezeala in apropiere. Daca gasesti linte la cutie, uita-te pe ambalaj, sa nu aiba aditivi alimentari sau sare adaugata. Poti depozita lintea intr-un loc uscat, intunecat si racoros, insa intr-un recipient in care nu intra aerul. In aceste conditii rezista fara probleme un an de zile. Daca ai gatit mancare de linte si nu ai terminat-o la o masa, o poti tine la frigider maximum trei zile, insa trebuie sa o acoperi cu un capac. Sigur nu stiai despre linte ca: este una dintre primele tipuri de alimente cultivate de catre om in istoria sa, acum aproximativ 8000 de ani, avand originea in Asia Centrala faina obtinuta din linte se adauga uneori in faina obtinuta din grau pentru prepararea painii. Acest tip de paine este recomandata in special persoanelor cu activitate intelectuala complexa. in Vechiul Testament lintea este mentionata ca aliment pentru persoanele care participa la inmormantari India este responsabila pentru jumatate din productia mondiala de linte, urmata de Canada si de Turcia?