Principalul motiv pentru care apar afectiunile digestive este alimentatia deficitara. Prea multa carne si prea putine salate, prea multe prajeluri si prea putine fructe, excesul de mezeluri si alte alimente procesate, nu fac decat sa dezechilibreze sistemul digestiv si sa duca la instalarea unor afectiuni, care desi initial nu sunt grave, ajung sa afecteze destul de tare calitatea vietii. Daca ai probleme cu digestia si treci frecvent prin stari de constipatie, arsuri gastrice sau balonare, ar trebui sa ai in vedere cateva alimente care te salveaza de aceste neplaceri. 1. Dovleceii Bogati in fibre, dovleceii functioneaza ca un laxativ usor pentru intestine. Consumul de dovlecei ajuta la indepartarea toxinelor de la nivelul colonului si la imbunatatirea digestiei. Pentru cele mai multe beneficii, dovleceii trebuie consumati proaspeti. Ei merg foarte bine in salate. O idee de salata de dovlecei gasesti aici. 2. Iaurtul Nu mai este o noutate pentru nimeni ca iaurtul nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta. El imbunatateste tranzitul intestinal, calmeaza durerile de stomac, tine de foame si te ajuta sa slabesti asa cum ti-ai propus. Iaurtul este renumit pentru faptul ca aduce bacterii bune in stomac care reduc balonarea si previn diverse afectiuni gastrice. Ai grija sa consumi iaurt simplu, fara arome sau aditivi. 3. Somonul Somonul are proprietati antiinflamatorii, contine acizi grasi omega-3, esentiali pentru o inima sanatoasa, nu ingrasa si nu ingreuneaza digestia. Din pacate, nu orice somon din supermarket este sanatos. Somonul de ferma este considerat a avea concentratii ridicate de dioxina, un carcinogen periculos pentru organism, de aceea este recomandat sa consumi somon salbatic. Cei mai multi somoni de pe piata provin din crescatorii din nordul Europei sau din nordul Americii de Nord. Cel mai sigur somon este cel salbatic din Pacific. Citeste si Cum scapi de balonare si gaze intestinale. 4. Uleiul de cocos Desi este enervant ca devine solid la temperatura camerei, uleiul de cocos contine acizi grasi care imbunatatesc digestia, energizeaza organismul si intaresc imunitatea. Nutritionistii recomanda pentru prajeluri uleiul de cocos nerafinat, deoarece isi pastreaza toti nutrientii si nu se transforma in grasimi nesanatoase la temperaturi inalte, iar pentru salate uleiul de masline extravirgin. Uleiul de cocos este considerat un adevarat balsam pentru stomac, ferindu-l de tot felul de probleme. 5. Semintele de chia Semintele de chia nu sunt foarte populare in bucataria romaneasca si sunt suficient de scumpe cat sa le ocolim. Nutritionistii considera ca din cand in cand este recomandat sa cumparam asemenea seminte, deoarece sunt o sursa importanta de fibre, acizi grasi omega-3 si antioxidanti. Semintele de chia ajuta la scaderea colesterolului, imbunatatesc sanatatea inimii, reduc inflamatiile, detoxifiaza organismul si regleaza tranzitul intestinal. Cand ai probleme cu digestia, poti amesteca o lingura de seminte de chia cu 3 linguri de apa, sa le lasi 15 minute, dupa care sa le consumi. Citeste si 5 trucuri pentru o digestie usoara.