Spre deosebire de alimentele acide care favorizeaza tot felul de probleme de sanatate daca sunt consumate haotic, alimentele alcaline sunt cele care mentin constant nivelul pH-ului din sange si ne scot mereu din incurcatura cand avem arsuri gastrice. O aciditate prea mare in organism poate duce la carente nutritionale, lipsa de energie, scaderea sistemului imunitar, insomnii, palpitatii si acumularea de toxine in organism. O dieta sanatoasa trebuie sa contina atat alimente acide, cat si alimente alcaline (60-75% din alimentatie), pentru a mentine in echilibru nivelul pH-ului din sange, responsabil cu intreaga noastra stare de sanatate. Iata mai jos cateva alimente alcaline pe care sa le incluzi mereu in alimentatia ta: 1. Ridichiile Daca ai arsuri la stomac, nu ar trebui sa eviti ridichiile. Ele nu sunt deloc acide, contin foarte multa apa si contribuie la mentinerea unui mediu alcalin in organism. O salata verde cu ridichi face minuni cand vine vorba de echilibrarea pH-ului din sange. 2. Broccoli Desi broccoli nu este o leguma foarte gustoasa si trebuie preparata cu mare indemanare pentru a fi apetisanta, ea este foarte sanatoasa si nu o sa ne faca niciodata probleme de sanatate. Despre broccoli s-a aratat ca ajuta organismul sa se apere de cancer, combate formarea radicalilor liberi, mentine tensiunea arteriala normala, intareste oasele si previne anemia. 3. Verdeturile Spanacul, salata verde, patrunjelul, sparanghelul, varza kale, telina, fasolea verde si alte verdeturi sunt considerate ca fiind alimentele cele mai alcalinizante pentru organism, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta. 4. Ceapa Ceapa este considerata si ea unul dintre cele mai alcaline alimente, ea aducand importante beneficii sanatatii. Prazul, ceapa si usturoiul contin compusi care sunt antibiotici naturali si care curata organismul, gratie continutului mare de sulf. 5. Cartofii Consumati fierti sau sub forma de piureuri, cartofii sunt foarte sanatosi. Din pacate, prin prajire, ei isi pierd proprietatile benefice si devin foarte nocivi pentru organism. Citeste si 3 motive sa eviti cartofii prajiti. 6. Vinetele Vinetele pot fi consumate in orice fel, deoarece nu creeaza un mediu acid. O salata de vinete cu ceapa si ulei de masline este o mancare foarte sanatoasa. Ele stimuleaza activitatea ficatului si a pancreasului, nu au colesterol si contin grasimi sanatoase. 7. Lamaile Desi au si o componenta acida, lamaile nu sunt considerate a fi acide, ci alcaline. Alte fructe alcaline pe care le putem consuma cu incredere sunt ciresele, curmalele, portocalele, lamaile, caisele, piersicile, nectarinele, perele, ananasul, capsunile, kiwi, grapefruitul, bananele, mango, papaya, strugurii, pepenele galben sau rosu. 8. Anumite cereale integrale Meiul, hrisca si quinoa sunt considerate cereale care ajuta la formarea unui mediu alcalin. Malaiul, popcornul, pastele fainoase, grisul, orezul, faina de ovaz, orzul de secara si fulgii de cereale sunt considerate acide. 9. Maslinele Maslinele contin grasimi mononesaturate si vitamina E care reduc riscul deteriorarii celulelor organismului. Pe langa vitamina E, maslinele mai contin fitonutrienti activi precum polifenolii si flavonozii, care au proprietati anti-inflamatorii importante. 10. Usturoiul Usturoiul nu avea cum sa lipseasca din lista alimentelor alcaline, el este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Printre cele mai importante beneficii pe care le aduce usturoiul sanatatii se numara intarirea sistemului imunitar si eliminarea toxinelor din organism. Alte alimente alcaline sunt avocado, mazarea, conopida, morcovii, laptele prins, ciupercile, castravetii, dovleceii, uleiul de masline, lintea, varza, galbenusurile de ou, castanele, nucile caju, ghimbirul proaspat, semintele de dovleac, cartofii dulci. Citeste aici despre Dieta alcalina a Victoriei Beckham.