Cartofii prajiti sunt foarte gustosti, insa reputatia lor de mancare nesanatoasa ar trebui sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte de a-i cumpara sau a-i prepara acasa. Bineinteles, daca sunt consumati rar, nu este o drama pentru sanatate, inca daca sunt consumati frecvent, ei pot duce la tot felul de probleme, cele mai comune fiind cresterea colesterolului si obezitatea. La 100 de grame de cartofi prajiti avem 319 calorii, suficient de multe cat sa ne facem probleme pentru silueta. Care sunt motivele pentru care ar trebui sa eviti cartofii prajiti? 1. Contin grasimi trans Aceste grasimi, care sunt de fapt uleiuri partial hidrogenate, au fost corelate cu aparitia cancerului, bolilor de inima si a diabetului. Ele blocheaza arterele si cresc colesterolul, provocand tot felul de neplaceri in organism. Grasimi trans se mai gasesc in margarina, prajeluri, produse de patiserie, aluaturi, chipsuri, pop corn la microunde, semipreparate, prajituri, inghetata. Varianta mai sanatoasa este sa va preparati cartofii prajiti acasa si sa nu-i cumparati de la fast-food. 2. Contin carbohidrati rai Cartofii prajiti sunt o sursa bogata de carbohidrati, insa nu neaparat carbohidrati buni. Carbohidratii rai se gasesc in alimentele procesate si rafinate si reprezinta una dintre principalele cauze ale obezitatii, dar si a diabetului de tip 2, cancerului si problemelor cardiace. Carbohidrati rai se mai gasesc in prajituri, gogosi, paine alba, biscuiti, pesmeti, croissante, paste fainoase, pizza. Deloc de neglijat este faptul ca, prin prajire, amidonul din cartofi in contact cu uleiul favorizeaza formarea acrilamidei, o substanta cu potential cancerigen. 3. Contin grasimi saturate Grasimile saturate sunt responsabile si ele cu cresterea colesterolului. Consumate in exces pot duce la aparitia aterosclerozei si a cancerului. De asemenea, ingreuneaza circulatia sangelui, crescand in acest fel riscul de a dezvolta boli de inima. Medicii recomanda ca aceste grasimi saturate sa fie consumate cu moderatie. Grasimi saturate se mai gasesc in unt, margarina, untura, branzeturi grase, cascaval.