Ai impresia ca daca ti-ai pus o zaharina in ceai nu mai exista nici un risc sa acumulezi colacei? Nimic mai gresit. Cercetatorii au aflat ca indulcitorii afecteaza metabolismul si te fac sa te ingrasi mai rapid. Citeste pe Dietetik.ro cate calorii au indulcitorii. Nici macar nu e vorba de cei pe care ii adaugi tu, ci de cei care sunt pusi din fabrica in anumite bauturi si mancaruri. Experimentele facute pe soareci si pe oameni arata ca substitutele de zahar ridica nivelul zaharului din sance si atrag diverse boli printre care cel mai raspandit este diabetul. La fel ca sucurile light sau consumul excesiv de guma de mestecat (pana la un pachet pe zi), indulcitorii provoaca insomnii si dau dureri de ficat. Aspartam E nelipsit din guma de mestecat si sucuri iar consumat in cantitati uriase, aduce cu sine migrene, atacuri de panica, ameteli si chiar dereglari ale sistemului nervos. Zaharina Din start are o bila alba, pentru ca aduce o bruma de dulce in viata diabeticilor. Au curs insa multe vorbe pe seama ei, potrivit carora ar favoriza aparitia cancerului. A iesit basma curata insa, dupa o campanie buna de PR bazata pe fapte reale. Se spunea ca zaharina are niste efecte adverse bizare. Stau si ma intreb, de exemplu ce legatura are cu mancarimele. Si de ce declanseaza aparitia eczemelor si fotosensibilitatea, asa cum arata unele studii. Sucraloza Cunoscut, ironic as zice, drept Splenda, indulcitorul se gaseste adesea in bauturile racoritoare cu efecte groaznice. Consumul indelungat afecteaza ficatul si rinichii si slabeste sistemul imunitar. In alta ordine de idei, aveti grija cu ce va indulciti ceaiurile si cafeaua, mai bine le beti cum sunt decat sa le indulciti cu cele de mai sus. Mierea nu va e pe plac?