Caut frecvent retete pe site-urile din afara doar asa, sa vad ce gatesc strainii, si am intalnit destul de des doua notiuni: "slow food" si "slow cooker". Pentru ca nu stiam despre ce e vorba, m-am documentat bine, si va scriu si voua ce-am inteles. Miscarea Slow food Aceasta a aparut ca o reactie la stilul fast food, pe care din ce in ce mai multa lume il dezaproba, la semipreparate, la mancarea gata facuta, la industrializare, poluare si globalizare. Miscarea Slow Food incurajeaza gatirea mancarii cu rabdare, in tihna, asa cum o faceau bunicii nostri. Fara aditivi, dar cu fructe si legume de sezon, carne si peste din cele mai apropiate surse, produse din piata, de la producatorii locali. Slow Food pledeaza pentru hrana curata, simpla, pentru retetele bunicii, pentru diversitate si respectarea traditiilor. Oala Slow Cooker Acum ca te-ai lamurit despre ce este vorba si ti se pare ca ti se potriveste stilul Slow Food, ai nevoie si de un instrument de nelipsit din bucatarie: oala slow cooker. Numita si Crock Pot, aceasta oala este un aparat electric care gateste singur mancarea, intr-un timp indelungat. Pui ingredientele seara, iar dimineata ai mancarea gata. Probabil spui ca ai inteles ca trebuie sa gatim incet, cu rabdare, dar chiar trebuie sa astepti mancarea timp de 7 – 8 ore? Da, trebuie, pentru ca aromele se imbina mult mai bine si carnea devine frageda, in timp ce legumele raman intregi. In plus, poti sa-ti vezi de ale tale, pentru ca nu trebuie sa pazesti mancarea. Nu se afuma, nu se arde, nu stropeste peretii si nu-ti umple casa de miros si de aburi. Pentru ca temperaturile sunt mult mai mici fata de aragaz, dar suficient de mari incat sa omoare bacteriile, vitaminele nu se mai distrug. Este important totusi sa nu ridici capacul tot timpul, pentru ca fiecare ridicare de capac mai adauga 10, 20 de minute la timpul de gatire. Asadar, aceasta oala iti gateste singura cina, daca pui ingredientele dimineata si selectezi optiunea "Low", dar si pranzul, cu setarea "High".