Stim ca nu te-ai apucat inca de cozonaci si de alte bunatati, dar tocmai de aceea iti predam aceasta lectie din timp. Cand va sosi momentul sa pregatesti dulciuri pentru Craciun, sa stii deja ce sa pui si ce sa nu pui in prajituri, astfel incat sa-ti iasa si sanatoase, dar si gustoase. 1. Fa-le sanatoase pentru inima Cea mai simpla optiune este sa renunti la unt si la margarina si sa le inlocuiesti cu uleiuri sanatoase, bune pentru inima, cum ar fi cel de rapita sau de masline. Cu fiecare lingura de unt pe care o inlocuiesti, elimini cel putin 5 grame de grasimi saturate, ceea ce e o miscare foarte buna. Tine totusi cont ca prajiturile care contin ulei in loc de unt se pot intari mai repede, asa ca pastreaza-le intr-o caserola in frigider. 2. Foloseste piure de fructe O alta varianta prin care poti face prajiturile dietetice, cu mai putine grasimi, este sa inlocuiesti untul si margarina cu piureul de fructe sau chiar legume. Printre optiuni se afla cel de mere, pere, prune si dovleac, pe care poti sa le faci tu (ceea ce ar fi de preferat) sau sa le cauti direct in supermarket. Atunci cand vrei sa inlocuiesti untul cu piureul de fructe, incepe cu o cantitate mica si experimenteaza pe parcurs. Ai putea ajunge chiar sa inlocuiesti jumatate din cantitatea de unt. 3. Inlocuieste grasimile nesanatoase Daca tot suntem la capitolul "cum sa inlocuim untul", incearca si cu cateva ingrediente mai putin obisnuite, cum ar fi iaurt simplu, fara grasimi, lapte batut fara grasimi sau chiar suc de fructe. Cand renunti la grasimile dintr-o reteta, prajiturile pot fi cam uscate, asa ca adaugi ingredientele de mai sus, pentru un gust minunat. 4. Adauga fibre Incearca sa inlocuiesti daca nu toata faina alba, macar o parte, cu faina intergrala de grau si/sau ovaz. Prin aceasta schimbare prajiturile tale vor avea o cantitate de 4 ori mai mare de fibre. Sau, daca nu vrei sa renunti la faina alba, poti sa adaugi seminte de in in aluat. Acestea sunt bogate in acizi grasi Omega 3, minunati pentru inima. 5. Atentie la sare! Unele retete pot contine o cantitate mare de sare, adica de sodiu. Limiteaza-te la jumatate de lingurita de sare pentru o tava de prajituri, iar daca ai restrictie la sodiu, opreste-te la un sfert de lingurita.