Oamenii de stiinta americani au stabilit ca un aport mic de sare in meniul adolescentilor si al tinerilor este in masura sa reduca riscul de hipertensiune si boli cardiovasculare la maturitate si mai ales in perioada senectutii, scrie Web MD. Potrivit constatarilor, in medie, adolescentii si tinerii consuma in jur de noua grame de sare pe zi. Daca reduci aceasta cantitate la sase grame, atunci probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala dupa varsta de 40-50 de ani ar scadea cu 63 la suta. Procentul este unul foarte important, in conditiile in care sacrificiile aduse gustului sunt minime. Cea mai mare cantitate de sare pe care o consuma adolescentii si tinerii provine din produsele de tip fast-food: pizza, chipsuri, alune, toate cu exces de sare. Hipertensiunea arteriala este cauza principala care duce la accidente vasculare cerebrale, la infract miocardic si la afectiuni renale ireversibile, dar si la alte suferinte majore, care pot duce la deteriorarea grava a starii generale de sanatate. Pe de alta parte sarea este esentiala in nutritia sanatoasa, fiind implicata in multiple activitati de la transmiterea impulsurilor nervoase, la mentinerea echilibrului hidro-electrolitic. Sarea intervine in procesul vital al echilibrului hidric din organism. Un adult trebuie sa consume circa 6-7 grame de sare in fiecare zi, dar cea mai mare parte din aceasta cantitate vine din legume si fructe, dar si din apa minerala. In principiu adausul de sare nu este necesar, iar surplusul este factorul care favorizeaza aparitia unor afectiuni de tipul celor mentionate. Inlocuieste sare cu ierburi aromate. Cel mai eficient este cimbrul uscat si mararul, pentru gustul si aroma lor placuta si intensa. Condimentele – piperul, boiaua de ardei, iute sau dulce, pe langa faptul ca sunt sanatoase, te ajuta sa reduci cantitatea de sare din mancare. Incearca si ai sa vezi ca este foarte simplu.