5 reguli simple de nutritie pentru o viata ferita de boli

5 reguli simple de nutritie pentru o viata ferita de boli
"Esti ceea ce mananci" spune nutritionistul Gillian McKeith si, pe buna dreptate, cu cat mananci mai simplu si mai sanatos, cu atat corpul tau se va bucura mai tare si va functiona mai bine. Pe de alta parte, cu cat consumi mai multa mancare nesanatoasa, cu atat corpul tau va fi mai slabit si mai fragil. Pare destul de simplu in teorie, insa, data fiind oferta generoasa de mancare de pe piata, e mai complicat sa o si punem in aplicare.
 
Potrivit nutritionistilor, nu trebuie sa ajungi un maniac al mancatului sanatos ca sa ai o stare de sanatate buna, trebuie doar sa tii cont de cateva reguli simple pe care sa le introduci in rutina ta zilnica. Care sunt acestea?
 
1. Nu sari peste micul dejun
 
Obisnuinta de a lua micul dejun in fiecare dimineata iti va dicta felul de a manca de pe parcursul intregii zile. Daca nu mananci la micul dejun, pe la pranz, senzatia de infometare o sa se instaleze atat de acut, incat o sa mananci mult mai mult decat e cazul. De asemenea, vei avea mai putina energie in prima parte a zilei, o stare psihica nu foarte buna si te vei lasa prada tentatiei de a consuma mai multe alimente intre mese. Stiu, pare exagerat, dar atunci cand pleci nemancat de acasa dimineata, nimic parca nu mai pare roz.
 
2. Incearca sa mananci cat mai simplu si variat
 
Evita raioanele de la supermarket cu borcane de maioneza, sosuri, mezeluri, conserve si alte alimente cu ingrediente multe si complicate si incearca sa iti incepi cumparaturile cu legume si fructe, dupa care sa treci la celelalte raioane de alimente. Alege, in general, alimentele cat mai putin procesate si obisnuieste-te sa citesti etichetele. De asemenea, incearca sa ai mereu in cosul de cumparaturi alimente cat mai variate: seminte, nuci, iaurturi, peste, branzeturi, fructe, legume, paine integrala s.a.
 
 
3. Consuma mai putine sucuri si mai multa apa
 
Nu mai e un secret pentru nimeni ca sucurile sunt adevarate bombe calorice, fie ele si naturale, de aceea nu e bine sa abuzam de ele. Daca scoti complet din meniul tau sucurile carbogazoase si incerci sa le inlocuiesti cu apa, se poate spune ca ai facut un pas important pentru un stil de viata sanatos. In ceea ce priveste sucurile naturale, desi sunt sanatoase, ele contin destul de mult zahar, mult mai bine ar fi sa consumam fructele ca atare si sucuri mai putine.

4. Gateste cat mai mult acasa
 
Toata lumea stie ca fast-food-ul nu aduce nutrientii necesari organismului, ci doar nedoritele kilograme in plus. Se spune ca mancatul impreuna cu alti oameni ne face mai fericiti, iar gatitul pentru prieteni este una dintre cele mai relaxante activitati. Nutritionistii recomanda sa gatim cat mai mult acasa si sa transformam rutina gatitului in placere, invitand din cand in cand prieteni la masa. Mancarea preparata de tine nu o sa contina niciodata E-uri sau coloranti si va fi mult mai ieftina ca cea de la restaurant. 
 
5. Consuma dulciuri doar la zilele de sarbatoare
 
Incearca sa asociezi dulciurile cu zilele de sarbatoare, astfel vei evita dependenta de zahar. Gandeste-te ca zaharul imbatraneste pielea, duce la acumularea de grasime in organism, afecteaza circulatia sangelui, ingreuneaza buna functionare a rinichilor si a ficatului, supara inima si afecteaza starea de spirit, asadar de ce sa il consumi in exces? Avand in vedere ca nici nu stim cat zahar consumam in fiecare zi, deoarece multe alimente contin zahar ascuns, e mai bine sa taiem de pe lista noastra de cumparaturi dulciurile si sa le consumam doar la aniversari si zile de sarbatoare.