Este bine stiut de toata lumea ca sanatatea nu e buna prietena cu anumite grasimi, de aceea trebuie sa incercam sa gatim fara sa prajim alimentele si sa evitam consumul de carne grasa. Care sunt cele mai sanatoase moduri de a gati? 1. Prepara alimentele prin fierbere, asa o sa te asiguri ca sunt cu adevarat sanatoase. Ca sa fie si gustoase, adauga cat mai multe condimente. 2. O alta varianta sanatoasa este prepararea alimentelor prin inabusire, in acest fel, o sa se pastreze cat mai multi nutrienti din alimente. Aceasta varianta este recomandata pentru carnurile tari, dar si pentru legumele fibroase. Daca vrei sa le faci mai gustoase, adauga putin ulei de masline. Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase alimente. 3. Prajeste carnea, ouale si legumele cu foarte putin ulei, sau deloc, in tigai speciale. Uleiul de floarea soarelui este foarte bun pentru gatit, mai ales ca suporta temperaturi inalte. Are insa multe calorii, compensate prin aportul benefic de vitamina E naturala. Nu folosi uleiul de floarea soarelui de mai multe ori, deoarece, prin prajire, ajunge si el sa se transforme in grasime nesanatoasa. 4. Obisnuieste-te sa prepari legumele sote, aceasta este o metoda de a gati rapida si sanatoasa. 5. Prepara, atunci cand ai ocazia, carnea si legumele la gratar. O varianta la fel de buna si sanatoasa este si gratarul de la aragaz. Carnea la gratar, pe langa faptul ca este mult mai gustoasa decat cea prajita, este si sanatoasa. Nutritionistii sustin ca in dieta zilnica, care respecta toate principiile unei alimentatii sanatoase, intre 20 si 30% din caloriile zilnice trebuie sa provina din grasimi, iar din acest procent 10% trebuie sa fie grasimi saturate. Grasimile sunt fundamental necesare in metabolismul uman, fara acestea pot sa apara dereglari grave, nu se pot sintetiza hormoni esentiali, iar activitatea cerebrala si cea a ficatului au de suferit. In cantitati mari, grasimile saturate contribuie la cresterea colesterolului din sange, astfel ca ajung sa cauzeze probleme de sanatate, de aceea ele trebuie consumate cu moderatie. Grasimile saturate se gasesc in unt, untura, ulei de palmier si de cocos, in carne (grasimea de culoare alba pe care o vezi pe carnea rosie si sub pielea carnii de pasare), dar si in lactate. Ce trebuie sa mananci pentru a primi grasimile bune? Mananca peste, oua, uleiuri sanatoase, lactate, avocado si, bineinteles, alimente cat mai putin procesate cu putinta.