Grasimi vegetale

Grasimi vegetale

Uleiurile, grasimile vegetale sunt indispensabile unei alimentatii sanatoase. Grasimile vegetale sunt esentiale pentru ca reprezinta principala sursa de vitamine liposolubile (E, D, K), si de aminoacizi esentiali. Exista zeci de uleiuri, toate intrand in categoria grasimilor vegetale, dar care sunt cele mai bune? In top sunt uleiul de masline, cel de rapita, cocos si in, toate fiind excelente surse de sanatate.

      

Uleiul de masline, consumat cu moderatie, spre exemplu, adica nu mai mult de doua linguri pe zi, determina scaderea colesterolulu si reduce riscul aparitiei atacurilor cerebrale si a bolilor de inima. Fata de cei care nu consuma ulei de masline, ceilalti care fac acest lucru in mod constant, au un risc cu 41 procente mai scazut de a avea astfel de probleme. O lingura de ulei de masline are 120 de calorii, care vin, insa, cu o multime de antioxidanti. Consumul de cantitati moderate este, pentru uleiul de masline, cea mai buna solutie.

Uleiul de masline este excelent pentru gatit, fiind foarte bogat in grasimi mononesaturate si acizi grasi polinesaturati, care nu-si modifica proprietatile la temperaturi ridicate. La fel de bun este si uleiul de rapita, dar trebuie evitate temperaturile prea ridicate. Uleiul de rapita nu trebuie lasat sa fumege si este foarte sanatos crud. In plus uleiul de rapita este o alternativa sanatoasa, dar mai putin scumpa, la cel de masline. Structura chimica a uleiului de rapita este foarte aproape de cea a uleiului de masline.

Ideale sunt si uleiurile de nuci si de migdale, pretul lor fiind insa foarte ridicat. Investitia merita din plin, mai ales vara, in plin sezon al salatelor. In plus, gustul si aroma lor este perfecta. Ideal este uleiul de susan, dar si cel din seminte de dovleac.

Uleiul de floarea soarelui este foarte bun pentru gatit, mai ales ca suporta temperaturi inalte. Are insa multe calorii, compensate prin aportul benefic de vitamina E naturala. In salate este insa de preferat un ulei "nobil".

Uleiul de porumb, in schimb trebuie evitat, mai ales la gatit, pentru ca se dezintegreaza la temperaturi scazute, comparativ cu uleiul de floarea soarelui, de exemplu, scrie Mens Health.

Alege mereu uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece, pentru ca in felul acesta se pastreaza toate calitatile. Prepara in casa uleiuri aromate, adaugand in cele mai putin placute la gust – cum este cel de rapita si de in – ierburi aromatice sau ardei iute si usturoi. Depinde doar de imaginatia si gustul tau.

Grasimile vegetale nu trebuie sa lipseasca din meniu. Ideal este sa folosesti cel putin doua tipuri de ulei, mai ales crud. Cantitatile ideale se invart in jurul a doua-patru linguri pe zi.