4 modalitati in care folosesti gresit uleiul de masline

4 modalitati in care folosesti gresit uleiul de masline

Uleiul de masline deja nu mai este o fita, ci se gaseste in toate bucatariile si este recomandat in mai toate retetele. Chiar si asa, tot avem unele neclaritati in ceea ce-l priveste si facem greseli care ne impiedica sa ne bucuram la maximum de beneficiile lui. 

Iata, asadar, ce greseli faci in legatura cu uleiul de masline: 
 
1. Cumperi versiunea "light" pentru ca tii la silueta 
 
Cand cumperi ulei de masline "light" te gandesti ca acesta a trecut printr-un proces in urma caruia a ramas cu mai putine calorii, dar adevarul este ca acest proces de rafinare nu face decat sa ii schimbe culoarea si aroma. Toate uleiurile de masline contin aceeasi cantitate de calorii si grasimi (in jur de 120 de calorii si 14 grame de grasimi pe lingura). 
 
2. Te temi sa gatesti cu ulei de masline 
 
E drept ca si noi te-am sfatuit sa nu folosesti uleiul de masline la orice, dar vorbim despre prajit si gatit la temperaturi foarte mari. Asta nu inseamna, totusi, ca nu poti sa-l utilizezi atunci cand calesti ceapa sau sotezi legume. 
 
Un studiu realizat pe 40.000 de spanioli a aratat ca nu exista nicio legatura intre mancarea prajita si bolile de inima, dar cel mai important detaliu este ca alimentele au fost prajite in ulei de masline care nu a fost reutilizat. Asadar, poti sa prinzi putin curaj si sa folosesti acest ulei si la altceva decat salate. 
 
 
3. Il folosesti pentru ocazii speciale
 
Ai adus din Grecia, cand ai fost in vacanta, un ulei de masline delicios, dar pe care il tii numai pentru ocazii speciale si pentru invitati de seama. Dar ce faci tu, de fapt, este un deserviciu atat uleiului, cat si tie. Uleiul de masline trebuie consumat proaspat pentru ca are gust minunat la inceput si pentru ca nutrientii sunt proaspeti. Nu uita, totusi, ca maslinele sunt fructe si orice suc de fructe il consumi proaspat. Uleiul de masline extra virgin are valabilitate intre 3 luni si 2 ani, iar dupa aceasta perioada nutrientii se degradeaza si nivelul de aciditate din ulei creste.
 
4. Nu il depozitezi corect 
 
Sigur tii uleiul de masline cat mai aproape de aragaz, ca sa-ti fie la indemana si eventual intr-o sticla transparenta, pentru ca are o culoare atat de frumoasa! Aici ai gresit deja de doua ori pentru ca expunerea la surse de caldura si de lumina duce la exidarea si rancezirea uleiului de masline. 
 
Ca sa-l depozitezi corect, asigura-te ca uleiul sta intr-o sticla inchisa, intr-un spatiu intunecat, departe de surse de caldura. Temperatura ideala pentru depozitarea uleiului de masline este de 14 grade Celsius, dar daca il tii intr-un recipient opac, la intuneric, rezista si la 21 de grade Celsius. Nu depozita uleiul de masline in recipiente din plastic, din cupru sau fier.
 
Foto: Hepta