Uleiul de masline este ca vinurile fine sustin gurmanzii de la Good Food. Cel mai bun ulei de masline este cel extra virgin, facut direct din sucul de masline, care are o aciditate sub 0,8%. Aciditatea uleiului, in general, si a uleiului de masline, in special, este un criteriu pentru a stabili calitatea acestuia. Aciditatea uleiului de masline nu trebuie sa depaseasca 3,3%. In Grecia se considera ca cel mai bun ulei este acela care are o aciditate care tinde spre 0%. Modul in care sunt culese maslinele, intervalul de timp in care acestea sunt depozitate inainte de prelucrate, conditiile locului de depozitare, dar mai ales modul in care este obtinut uleiului de masline sunt tot atatea elemente care influenteaza nivelul de aciditate. Culoarea uleiului de masline nu este un criteriu pentru a stabili calitatea acestuia. Culoarea unui ulei de masline bun poate varia de la verde, pana la galben auriu. Si gustul si mirosul difera. Uleiul de masline trebuie depozitat in loc racoros si intunecat, pentru ca lumina strica structura moleculara a acestuia. Un test care probeaza calitatea uleiului este reactia pe care o provoaca frigul. Uleiul cu adevarat bun, pus in frigider, se tulbura si se ingroasa, dar revine la culoarea si consistenta initiala daca este adus la temperatura camerei. Testul este propus de specialistii de la Wh Food. Aroma uleiului depinde in mod fundamental de soiul de masline din care provine. Exista nu mai putin de 200 de varietati de masline. Gustul depinde de solul si clima regiunii in care se afla livada de maslini. Uleiul poate avea o aroma discreta sau una intensa, iar gustul are note de fructe si iarba, iar uneori poate avea o subtila aroma de piper. Cel mai bun ulei de masline este cel obtinut mecanic, la rece, neprelucrat termic. Uleiul de masline da gust rafinat oricarui fel de mancare si imbogateste aroma acesteia. Spre deosebire de uleiurile din seminte, uleiul de masline ramane stabil din punct de vedere chimic la temperaturi mari datorita continutului mare de acid oleic. Uleiul extra virgin de masline are punctul de ardere la aproximativ 220 grade Celsius si poate fi folosit de mai multe ori datorita rezistentei lui structurale la temperaturi mari. [next]Uleiul de masline: beneficii pentru sanatate Uleiul de masline este un adevarat suc de masline. Trebuie spus ca este nevoie de cinci kilograme de masline pentru a „stoarce”, la rece, doar prin presare, un litru de ulei. Contine cantitati importante de vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K. Uleiul de masline, consumat constant protejeaza inima si sistemul cardiovascular, fiind capabil sa determine „curatarea” peretilor arterelor si vaselor mari de depunerile de grasime care duc la ateroscleroza. Uleiul de masline reduce nivelul colesterolului din sange si creste semnificativ nivelul HDL (colesterolul bun). Cercetarile au demonstrat ca o crestere a consumului de ulei de masline reduce riscul artritei cronice. Cancerul de san are un inamic adevarat in uleiul de masline, numeroase studii dovedind ca femeile care consuma grasimi monosaturate au un risc mai mic de a dezvolta aceasta forma de cancer. O substanta care se gaseste exclusiv in uleiul de masline, denumita B-sitosterolul, inhiba cresterea celulelor cancerului de prostata. Uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei. Buna functionare a ficatului si eliminarea substantelor toxice din organism este intretinuta de un consumul constant a doua trei linguri de ulei de masline pe zi. Dupa toate acestea se poate trage o singura concluzie: uleiul de masline este cu adevarat un dar facut oamenilor de zei. Afla mai multe despre uleiul de masline de aici si aici.