Va plac prunele? Profitati ca este sezonul lor si folositi-le cat mai mult in bucatarie. Pe langa deliciosul magiun de prune, iata ce mai puteti gati cu prunele. 1. Tarta cu prune Ca sa o faci ai nevoie de un kilogram de prune, patru linguri cu zahar brun, plus inca doua pentru topping, patru linguri cu varf cu faina, un paharel mic cu lichior de fructe, trei linguri cu varf de fulgi de ovaz (sau alte cereale), trei linguri cu fulgi de migdale, 100 de grame de unt. Spala prunele si scoate-le samburii, taie jumatatile de prune in doua, pune-le intr-un vas neaderent, adauga patru linguri cu zahar si lichiorul si amesteca totul bine. Pune intr-un vas faina, doua linguri cu zahar, fulgii de migdale si cerealele. Adauga un praf de sare si arome (scotisoara). Amesteca. Adauga untul moale si, cu mana sau cu o furculita, omogenizeaza bine totul pana rezulta un amestec sfaramicios. Aseaza toppingul peste prune in strat cat mai uniform. Coace tarta cu prune, la foc mic, pentru 30-40 de minute. Mirosul o sa-ti spuna cand este gata. Detalii aici. 2. Piept de pui cu prune Ingrediente: jumatate de piept de pui, 1 morcov de marime medie, jumate dintr-un ardei rosu, 4-5 prune, 1 rosie cherry, 1 lingura de sos worcestershire, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de faina sare si piper, dupa gust. Am facut mancarea in doua tigai. Intr-una am pus legumele si prunele si intr-una carnea. Tigaia 1: Am curatat morcovul si l-am taiat cubulete. La fel am facut si cu ardeiul. Rosia am taiat-o in 4. Prunele le-am desfacut. Am scos samburele si le-am taiat si pe ele cubulete. Am pus morcovul la sotat intr-o lingura de ulei. L-am lasat 5 minute la foc mic, pana s-a inmuiat putin. Am adaugat ardeiul si o lingura de sos worcestershire si am mai lasat inca 5 minute. La final, cu un minut inainte sa iau tigaia de pe foc, am adaugat prunele si rosia. Sare si piper dupa gust! Tigaia 2: Intre timp, am luat pieptul de pui si l-am taiat si pe el cubulete. L-am condimentat cu sare si piper. L-am presarat cu putina faina. L-am pus in tigaia cu cealalta lingura de ulei incins. L-am lasat 2-3 minute pe-o parte si inca maxim un minut pe cealalta. In nici un caz nu lasati carnea mai mult pentru ca veti obtine un piept de pui cu consistenta atoasa. La final am rasturnat legumele si prunele peste carnea prajita, am amestecat putin si gata! Nu a fost nevoie de nici o garnitura. Poze aici. 3. Gomboti cu prune (galuste cu prune) Este un desert unguresc, foarte delicios si usor de preparat. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 1 kg de cartofi, 1 kg de prune, faina cat cuprinde, o lingura de unt sau de ulei, pesmet, sare, o jumatate de cana de zahar si scortisoara. Prajiti putin pesmetul in ulei sau unt, scoateti samburele din prune si spalati-le bine, iar cartofii puneti-i la fiert si faceti un piure din ei. Adaugati ouale, faina si o jumatate de lingurita de sare peste piure si faceti un aluat. Aveti grija sa nu fie prea tare. Faceti o foaie de aluat, taiati-o in patratele si in fiecare puneti cate o pruna. Pudrati cu faina. Dupa care puneti-i la fiert in apa clocotita. Dupa ce se fierb vreo 15 minute, dati-i prin pesmet, zahar si scortisoara. Pofta buna!