Doar 9 % din productia americana de soia nu e modificata genetic. Cum in Romania nu se fabrica lapte din soia iar America exporta destul de multa, ai face bine sa eviti laptele de soia existent pe piata. Deocamdata nu exista dovezi care sa arate ca plantele modificate genetic afecteaza sanatatea. Chiar si asa, informativ va spunem ca in 2010 Romania importa anual 300.000 de tone de soia modificata genetic. Puneti la socoteala si culturile ilegale de pe ogoare si ajungem la date importante. Legea spune ca in Romania e ok sa importi soia modificata genetic dar nu e legal sa o cultivi. Ca sa fiti siguri ca macar nu beti soia modificata genetic, pentru ca in alimente se mai strecoara daca cititi cu atentie etichetele, am gasit 5 alternative la laptele de soia. 1. Laptele de migdale Laptele de migdale este ceea ce rezulta din amestecul migdalelor pisate foarte fin, amestecate cu apa si indulcitori. Preferat de vegetarieni, are foarte multe din proprietatile laptelui de origine animala, atat in cazul vitaminelor, mineralelor, cat si al grasimii. Are un gust bogat, cu arome savuroase, fiind bun pentru cei care sunt alergici atat la soia, cat si lactoza. Un singur defect i-am gasit – are putine proteine, doar un gram pentru o cana, comparativ cu 7-8 grame, cat are cel de vaca. Este contraindicat celor care sunt alergici la nuci si seminte si este complet lipsit de vitamina B, una din vitaminele fundamentale de care vegetarienii duc vesnic lipsa. 2. Laptele de cocos Este facut din nuca cocos pisata, amestecata cu apa din nuca de cocos, este cremos, foarte gustos si usor de digerat. In plus, are putin colesterol. Este insa fosrte bogat in calorii avand 467 de calorii intr-o cana clasica. Este sarac in calciu si proteine, dar bogat in grasimi saturate. Daca vreti, il puteti folosi cand vreti sa preparati inghetata pentru ca o face mai cremoasa. 3. Lapte de orez Datorita gustului dulceag e probabil mai indicat la gatit, Laptele de orez este cel mai sarac din punct de vedere nutritiv. Foarte slab in grasimi si calorii, are putine proteine si carente la capitolul vitamina A si C. Este totusi destul de gustos. Evident, daca nu aveti intoleranta la lactoza, puteti bea si lapte de vaca sau de capra. Punem pariu ca nu stiai ca un pahar de lapte caldut este leacul perfect pentru durerile de cap si pentru mahmureala. Citeste aici ce alte lucruri la care nu te gandeai pana acum poti face cu laptele.