Week-end cu portocale

Week-end cu portocale

Ce zici de o cura de portocale? Sau, mai bine, un week-end cu portocale. Printre cele mai iubite fructe, portocalele sunt o adevarata binefacere pentru sanatate. Ca sa faci fata cu bine perioadei de final de iarna, ca sa te pregatesti pentru primavara care – in ciuda aperentelor – sta sa vina, ca sa te energizezi, sa acoperi carentele inevitabile de vitamina C, sa-ti improspatezi tenul, un week-end cu portocale este cea mai buna idee. Despre ce vorbesc? Despre doua pahar de suc de portocale proaspat, pe zi, si cate o portocala la finalul fiecarei mese. Propriatatile portocalei, despre care o sa vorbim, pe larg mai jos, te vor face sa te simti perfect luni dimineata.

            

Portocalele sunt unul dintre cele mai populare fructe. Sunt accesibile tot tipul anului, in functie de soi. Ideea unui week-end cu portocale vine si din faptul ca in aceasta perioada toate portocalele sunt proaspete si suculente.

O portocala mare si proaspata contine doza zilnica necesara de vitamina C, aproape 15% din cantitatea de fibre, 8% din catitatea de potasiu, 7% din necesarul de vitamina A si calciu. Toate acestea, si inca multe altele, pentru doar 60 de calorii.

Studii recente au dovedit ca portocalele contin, in pulpa si suc, fitonutrientii, antociani, acizi si polifenoli care au puternice efecte antioxidante, combinate cu importanta cantitate de vitamina C, scrie Wh Food. Printre fitonutrienti se gaseste si herperidin care are proprietatea de a scadea tensiunea arteriala, regleaza nivelul de colesterol si are puternice efecte anti-inflamatorii. O parte din fitonutrienti sunt localizati in pulpa si coaja alba a portocalei, motiv pentru care, o parte din beneficii, sunt pierdute daca se consuma doar sucul. Acesta este si motivul pentru care, in acest week-end cu portocale, recomandam cu incredere consumul fructelor intregi.

Vitamina C este, pe langa un puternic antioxidant, si un stimulator al imunitatii generale. Vitamina C este cu atat mai eficienta cu cat este solubilia in apa, ceea ce o face extrem de utila in lupta cu radicalii liberi. Consumul ridicat de vitamina C, din surse naturale, combate aparitia unor forme de cancer, mai ales a celor de la nivelul tubului digestiv si al plamanului, fiind foarte utila celor care stau intr-un mediu poluat si fumatorilor.

De la noi, pentru voi

Vitamina C combate procesele de natura inflamatorie, artrita, asmul si tonifica peretii vaselor de sange, prevenind prin aceasta accidentele cardiovasculare.

Portocalele previn afectiunile renale si au capacitatea de a bloca formarea calculilor. Cantitatea mare de fibre din pulpa de portocala le face utile in procesele de digestie si in curele de slabire. Substantele active din portocale stimuleaza productia de colagen si dau tenului un aer luminos.

Portocalele sunt originare din Asia, din partea de sud a Chinei. Au fost cultivate in Orientul Mijlociu incepand din secolul IX, iar in Europa din secolul XVI. Au ajuns in America, duse de exploratorii spanioli, azi California fiind unul din principalii producatori de portocale din lume.

Date fiind toate aceste calitati, nu-i asa ca merita ca acest sfarsit de saptamana sa fie un week-end cu portocale?