Viva Mexico!

Viva Mexico!

 E bine de stiut ca bucataria mexicana nu este conservatoare, asa cum se intampla in alte cazuri, ci evolueaza continuu: daca la inceput totul se invartea in jurul porumbului si a fasolei, in prezent sutele de noi ingrediente si de condimente, aduse prin diferite influente externe, au facut si fac atat de speciala bucataria mexicana.

 

Din punct de vedere istoric, bucataria mexicana are doua influente puternice: perioada traditionalista pre Columbiana (datand din era Azteca si Mayasa) si cea de dupa descoperirea Americii, cand spaniolii au adus cu ei o gramada de inovatii si specii noi de plante. O alta influenta, dar de mai mica amploare, provine din Franta.

 

Hai sa descoperim impreuna, mai jos, cateva dintre tainele bucatariei mexicane, astfel incat data viitoare cand veti calca intr-un restaurant mexican, sa stiti ce sa comandati. Si sa-i puneti la incercare si pe chelneri 🙂

 

 

Ingredientele de baza mexicane

Sosul “salsa” – este la fel de prezent precum sarea in Europa sau sosul de soia in Asia; este foarte iute si poate fi pregatit in zeci de feluri, in functie de ingredientele folosite; cel mai folosit este sosul rosu, pregatit din rosii coapte, ardei iuti chili, usturoi, ceapa si coriandru;

Ardeii chili – cei mai iuti din lume; se consuma atat proaspeti, cat si uscati; sunt zeci de feluri de ardei chili, marea majoritate fiind rosii sau verzi; ingredient obligatoriu pentru aproape fiecare fel de mancare, asa cum sunt sarea si piperul in Romania, ardeii chili sunt o adevarata icoana a bucatariei mexicane; tot din ei, dar si din chimen si oregano, se prepara pudra sau praful de chili;

Usturoiul – folosit impreuna cu ceapa, usturoiul este ingredientul de baza din salsa, din taco, sau din multe retete pe baza de orez;

Orezul – ingredient de baza in prepararea burrito-ului, dar si la alte mancaruri; a fost introdus in Mexic de catre navigatorii spanioli, acum 500 de ani, pana atunci fiind un aliment necunoscut;

Carnea – puiul, vita si porcul se consuma constant de catre mexicani, in special in nordul tarii; e correct spus ca mexicanii sunt un popor de carnivori, fiindca preparatele pe baza de carne ocupa aproape 90% din totalul preparatelor bucatariei mexicane;

Porumbul – fara el, bucataria mexicana nu ar exista, pur si simplu; reprezinta si un fost element important al civilizatiei aztece; tortilla se face, in majoritatea cazurilor, din malai, ca si nachos;

Fasolea – fasolea alba, rosie sau cea neagra, toate se folosesc in bucataria mexicana; cum ar arata un burrito fara fasole? Cele  mai utilizate tipuri sunt fasolea cu bob negru si fasolea Pinto;

Fructele – mango, papaya, nuca de cocos si ananasul sunt principalele fructe care se consuma atat proaspat, cat si in sosuri sau in deserturi.  

 

[next]Feluri renumite de mancare mexicana

Regional, bucataria mexicana difera destul de mult, si voi aminti acum, pe scurt, caracteristicile importante ale fiecarei zone: nordul Mexicului este recunoscut pentru preparatele pe baza de carne de vita, sudestul este cunoscut pentru legumele preparate iute si pentru carnea de pui folosita, iar regiunea Veracruz este dominata de preparatele din fructe de mare.

Insa o gramada de preparate mexicane au devenit cunoscute in toata lumea, indiferent de regiunea in care au aparut prima oara. Pentru un popor latin, asa cum suntem si noi, romanii, denumirile celor mai cunoscute preparate mexicane suna bine si armonios. Poate de aceea veti constata cat de multe astfel de mancaruri va suna cunoscut, cel putin la nivel auditiv.

Tortilla – reprezinta painea mexicanilor, avand forma unor lipii subtiri, si sunt facute fie din faina de porumb (in marea majoritate), fie din faina de grau; se consuma si simple, dar de cele mai multe ori sunt umplute cu alte ingrediente, cum ar fi carne sau fasole;

Guacamole – reprezinta o pasta pe baza de avocado; fructul de avocado se toaca marunt, punandu-se apoi in compozitie sare, lamaie, rosii taiate marunt, ceapa, piper, usturoi si coriandru; guacamole se serveste cel mai bine alaturi de nachos, chipsurile din porumb ale mexicanilor;

Burrito – tortilla se umple cu fasole, orez sau carne; pentru a fi mai moale si mai usor de impaturit, tortilla se pune un pic pe gratar sau este tinuta citeva minute in aburi fierbinti;

Fajita – reprezinta carne la gratar (pui, porc sau vita), pusa pe o tortilla de faina sau de porumb, alaturi de alte legume la gratar si de guacamole, branza sau smantana. Nu se pun orez sau fasole, ca la burrito;

Nachos – reprezinta chipsurile de baza din bucataria mexicana; sunt mici forme de tortilla uscate sau prajite, acoperite apoi cu branza sau cu guacamole;

Quesadilla – reprezinta o tortilla umpluta cu branza sau cascaval, in principal, dar si cu alte igrediente, si apoi coapta sau tinuta pe gratar, pana se prajeste; la final, se taie in mai multe portii si se serveste fierbinte, cu cascavalul topit;

Tamales – reprezinta o lipie moale din faina de porumb, facuta la aburi si servita apoi impaturita, umpluta cu carne sau cascaval, si cu ardei iuti;

Taco – reprezinta o tortilla impaturita pe jumatate, in forma de semicerc, si umpluta cu carne, vegetale sau branza; se mananca mereu doar cu mana si este insotita de ceapa, varza sau salata;

Enchilada – reprezinta o tortilla din faina de porumb umpluta cu diferite amestecuri (carne, branza, fructe de mare, vegetale), peste care se pune sos de ardei iute; se serveste deobicei cu orez sau cu fasole;

Churros – cel mai cunoscut desert mexican, denumit si gogoasa mexicana, este facut pe baza de cartofi fierti si faina (coca), amestecul fiind apoi turnat in forme lungi si prajit in ulei incins; la final se presara zahar. 

 

[next]Inedit despre bucataria mexicana

  • Gradul de iutenie al ardeilor chili este dat de numarul de seminte din interiorul acestora; daca se doreste un ardei mai putin iute, se elimina din seminte;
  • Habanero si Jalapeno sunt speciile cele mai iuti din categoria ardeilor chili, putini oameni din lume fiind in stare sa ii consume cruzi;
  • Felurile de mancare mexicane preparate in Statele Unite au fost reunite sub numele de Tex-Mex (Texas – Mexico) si sunt diferite fata de cele produse doar in Mexic, avand un continut de grasimi mai ridicat fata de bucataria clasica mexicana;
  • Bucataria traditionala mexicana poate fi degustata cel mai bine cu ocazia sarbatorii Cinco de Mayo – o celebrare a unui success militar impotriva Frantei, din secolul 19, in care mancarea, bautura si dansul sunt principalele elemente.
  • Daca ajungeti in Mexic nu uitati sa vizitati “El Mercado” – piata de legume si de fructe, situata deobicei in centrul oraselor, unde veti da peste o abundenta remarcabila si veti avea ocazia de a degusta mancare proaspata, gatita pe loc.

 

Bauturile bucatariei mexicane

Tequila este, cu siguranta, cea mai cunoscuta bautura mexicana. Tare precum ardeii chili! Produsa pe baza plantei Agava, specifica doar Mexicului, Tequila se fabrica in 5 tipuri diferite si este un excelent digestiv. Si element cheie pentru distractiile fierbinti!

Margarita se serveste in zilele calduroase sau in serile fierbinti, deobicei dupa masa. Este un cocktail pe baza de tequila, lichior de portocale si suc de lamaie.

Champurrado este o bautura fierbinte si dulce, pe baza de ciocolata, cocă, zahar cuburi, lapte si apa, servita alaturi de Churros la micul dejun.

Horchata este iarasi o bautura populara, avand avantajul de a fi consumata de toate categoriile de oameni, fiind o bautura dulce, consumata in special in perioada cea mai calduroasa a anului. Horchata se prepara din diferite tipuri de nuci sau seminte pisate (migdale, susan), zahar, apa si suc de lamaie, filtrata si servita rece, uneori alaturi de orez alb.

In fine, mexicanii mai beau si bere, si atunci trebuie pomenita Corona, una dintre cele mai populare marci de bere din lume, servita in multe tari alaturi de citrice, cum ar fi lamaie sau lamaie verde.

CONCLUZIE: Inainte de a navali in vreun restaurant mexican, ar trebui sa cunoastem mai bine bucataria acestei tari, ingredientele principale si metodele clasice si traditionale de preparare a specialitatilor. Si odata ce vom fi pusi cat de cat la punct, macar cu ideile principale, vom constata cat de diferita e bucataria mexicana servita de restaurantele din Romania. Asa ca data viitoare cand aveti chef de mancare mexicana, mergeti gata pregatiti si comandati in functie de ce ati invatat sau ati aflat. Bucataria mexicana e prea colorata, savuroasa si inedita pentru a nu incerca toata aceste calitati la o masa. Nutritional, mai trebuie spus despre bucataria mexicana ca este una dintre cele mai bogate din lume, in termeni de proteine, vitamine si minerale, desi foarte multi considera preparatele mexicane destul de grase si prea iuti. Una peste alta, daca sunteti persoane cu chef de viata este foarte probabil sa adorati buctaraia clasica mexicana!