In cantitati ridicate, vitamina E creste colesterolul “bun” si-l scade pe cel “rau”. Deci nu va feriti de uleiurile vegetale din germeni de cereale, de ficat, oua, lapte, carne, sparanghel sau spanac. Necesitatea unui organism sanatos este de 3-15 mg/zi, iar o alimentatie variata o satisface pe deplin. Femeile insarcinate sau in faza de alaptare au nevoie de cel putin 15mg/zi, alaturi de persoanele care consuma alimente bogate in grasimi polinestaruate (grasimi de origine vegetala), dat fiind ca vitamina E are un rol protector importriva oxidarii acestor grasimi. Nu exista carente spontane de vitamina E, in afara de cazurile de nou nascuti cu anemie hemolitica. Si bolile putin comune (anomalii congenitale biliare, mucoviscitoza, pancreatita cronica, etc) pot cauza o proasta absorbtie a vitaminei E, implicand probleme neurologice progresive. Pe de alta parte, dozele ridicate de vitamina E nu sunt periculoase, tocoferolii fiind autorizati ca aditivi alimentari datorita efectului lor antioxidant (E 306, E 307, E 308, E 309). Singurul caz in care consumul de peste 1g/zi devine periculos este amestecul vitaminei cu anumite medicamente anticoagulante. Alturi de alti antioxidanti naturali precum fructele de culoare inchisa sau ceaiul verde, prelungiti-va viata celulara cu un consum suficient de vitamina E pe care il veti gasi din plin in uleiul din germen de grau, de soia si de floarea soarelui. Distribuie articolul pe: