Am mai multa energie, digestia nu-mi mai face probleme, nu mai trebuie sa-mi desfac cativa nasturi de la pantaloni, ca o consecinta a tranzitului intestinal lent, care oricand imi face hainele sa para mai mici decat as fi putut sa-mi imginez, si ce mai zici ca nu am nici un simptom al gripei noi, care m-ar alarma si i-ar trimite pe cei din jurul meu in pustietate, dar unde ar fi linistiti ca nu ar lua tuse porceasca din vina mea. Mai nou am aflat ca si vitamina D joaca un rol important in prevenirea gripei porcine. Nu am stat prea mult pe ganduri si m-am documentat sa vad daca este zvon sau certitudine. Stiu ca subiectul este hot pentru tine, motiv pentru care nu am sa te mai tin pe jar. C, D si zinc:vitaminele ce inving gripa Cand vine vorba de citrice, toti dintre noi stim ca acestea sunt ca o mana cereasca in prevenirea si tratarea racelii si gripei. Insa, putini dintre noi stiu ca o doza mare de vitamina C reduce simptomele infectiilor respiratorii. In ceea ce priveste eficienta zincului impotriva gripei, oamenii de stiinta de la Centrul Medical din Pittsburgh au facut un review in anul 2007. Si-au ajuns la concluzia ca, doar un singur studiu scoate in evidenta beneficiile zincului, in timp ce patru dintre ele nu o faceau. Iacata ca am ajuns in cele din urma si la vitamina D sau asa-zisa vitamina a razelor de soare, intrucat statul la soare ajuta la formarea acesteia. Potrivit unui studiu, intreprins in anul 2007, persoanele care iau zilnic suplimente pe baza de vitamina D prezinta cu pana la 3 ori mai putine sanse sa ia gripa sau raceala. In ultimul an de studiu, s-a observat ca o doza mare (200 de IU/ pe zi) de vitamina D tine raceala si gripa la distanta, prin simplul fapt ca subiectii nu prezentau nici un fel de simtome. Concluzie Daca pana acum iti era usor sa retii cate ceva despre vitamina D, ca aceea vitamina ce ajuta la asimilarea calciului in oase, acum mai ai un motiv in plus: scade riscul de cancer. Si iacata ca intareste si sistemul imunitar. Partea proasta a lucrurilor e faptul ca nu toata cantitatea de vitamina D din hrana (lapte, peste gras, albus de ou, iaurt, cereale pentru micul dejun) este asimilata de organism, motiv pentru care expertii ne sugereaza sa luam suplimente nutritive pe baza de vitamina D3.