Viorel Copolovici, bucatarul care s-a dus sa gateasca la capatul lumii

Viorel Copolovici, bucatarul care s-a dus sa gateasca la capatul lumii

Pe Viorel Copolovici il cunosc de cand gatea in restaurantul lui din Bucuresti. Atunci spunea ca: "mancarea bine gatita e unul dintre motivele cele mai sincere de bucurie pentru cei din jur."

Mancarea lui e delicioasa dar cheesecake-ul e absolut special. V-as invita sa il gustati, dar nu o puteti face decat daca mergeti pana in Brazilia. Acolo, intr-un orasel turistic, Viorel Copolovici are pe mana un restaurant. De sub soarele tropical, unde micul dejun se serveste din poarta localnicilor, bloggerul si bucatarul Viorel Copolovici ne povesteste cum e viata intr-un restaurant din Brazilia. Pregatiti-va sa inghititi in sec si sa visati la arome tropicale.

Cum e bucataria braziliana? Ce ai pune pe masa unui roman venit in vacanta, ca sa isi faca o idee despre cum e sa mananci si sa bei ca brazilienii?
 
Eu sunt foarte recunoscator pentru ceea ce oceanul ofera cu multa darnicie acestor locuri si ma bucur din plin de avantajul acesta, ca bucatar in Bahia. Multe feluri de peste, creveti mari si gustosi, caracatita proaspata, specii locale de homar, de scoici si asa mai departe.
 
Ar fi o impietate din partea mea sa pregatesc, ca european, mancare braziliana in restaurant. Asa ca pentru o experienta culinara locala, as alege unul dintre locurile mele preferate din oras, in care gatesc bucatarese "casnice", un loc detinut eventual de o familie de localnici. Acolo probabil ca as recomanda in cunostinta de cauza o Moqueca de peste sau de crevete, un Pirao de Mandioca facut cu supa de carne, Casquinha de Siri, crustaceu a carui carcasa e umplută cu un preparat din carnea lui sau Bobo de Camarao.
 
 
 
La mine la masa probabil ca m-as bucura (din nou) de faptul ca pot coace si treizeci de kilograme de peste intreg, mare, in acelasi timp. Langa pestele copt probabil ca as pune caracatite pe gratar pe care uneori le poti manca fara cutit, creveti fripti stropiti cu un dressing simplu, din lamaie, oregano si ulei de masline orez cu legume si wedges la fel cu acelea pe care le faceam la Kopel’s, in BucureÅŸti. Si oare crezi ca as scapa fara sa scot la final si o tava de Cheesecake din frigider?
 
Exista un gust, o aroma pe care nu ai mai intalnit-o pana sa ajungi in Brazilia?
 
Pentru mine o ciudatenie care nu se afla printre preferate, pentru altii o mare fericire papilara, e Jaka, Jack Fruit. O bizarerie gigantica, un fruct care poate ajunge si la peste zece kilograme si care cred ca e ruda cu "fructul-rege" al Asiei, Durian.
 
 
La fel ca acesta din urma, Jaka are un gust complex, care contine atat arome de-a dreptul cuceritoare, cat si note profund neplacute, care aduc a leguma sau chiar carne stricata.
 
Cred ca sunt mai multe, unele imi plac, altele nu. Mango ca in Brazilia si in special varietatea din Bahia, Manga Rosa, sunt sigur ca nu exista in alta parte in lume. E bun si mai putin copt, cu miezul crocant, acrisor si parfumat discret, e bun si foarte copt, moale, pastos, dulce si cu aroma matura, profunda. Maracuja, fratele silitor al ceea ce in Europa numim Passion Fruit, e de vreo trei sau patru ori mai mare, galben si plin de pulpa suculenta, cu samburi tari. Cu un singur fruct, uneori poti umple lejer o jumatate de pahar mare.
 
Apoi Acai, fructul energizant folosit ca baza pentru cel mai popular desert brazilian, fructul de cacao proaspat, ale carui seminte (cele transformate mai apoi in cacaoa pe care o stim) sunt infasurate in pulpa cu aroma si textura unice, graviola, cupuacu, banana da terra, care pot fi consumate doar gatite, fierte, coapte sau prajite.
 
 
Aproape jumatate dintre romani sar peste micul dejun. Ce se intampla in Brazilia si care e reteta ta de mic dejun rapid si sanatos?
 
La micul dejun brazilian sunt fructe proaspete, oua, sunca si branza, prajiturele de casa, sucuri naturale, ceai, cafea, cereale. Uite o treaba pe care nu cred ca am mai vazut-o nicaieri: dimineata, in jur de sapte si jumatate, unele femei ies in fata portii cu o masuta de pe care vand diverse copturi de casa, treburi simple, din aluaturi aromate, cu nuca de cocos, fructe sau ciocolata. Si suc facut in casa.
 
 
Si au succes. Adica vand cam tot ce au pe masa pana pe la ora noua. Brutariile deschid si ele devreme si nu cred ca ar face-o dacă nu ar avea clienti.
 
Nu am o reteta a mea pentru mic dejun in Brazilia, celor care decid sa o viziteze le dau asigurarea ca vor avea parte de un mic dejun copios in hotelurile sau "pousadas" in care se vor caza.
 
Pentru mine micul dejun brazilian inseamna suc verde proaspat, din frunze, facut de mine, aromat cu ananas sau portocala.
 
 
Si mai am o preferinta "perversa" pentru Granola locala, facuta in casa. Contine asa: seminte de cereale uscate si turtite, fulgi de tapioca, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, alune, arahide, caju, migdale, stafide si nuca de cocos rasa mare. Prajite in tigaie, fara ulei, apoi uscate in cuptor. Indescriptibil de buna.
  
La Nisa am vazut piste speciale pentru jogging, la Amsterdam bicicleta e principalul mijloc de transport, in Brazilia se ard calorii in pasi de samba?
 
Samba cred ca e putin demodata intre timp. Se danseaza mult, e foarte adevarat. Arrocha este cu siguranta ritmul contemporan al brazilienilor "din popor", iar forro e dansul in doi cel mai popular astazi pe tot teritoriul tarii, un urmas spectaculos si foarte senzual al "lambadei" copilariei noastre.
 
In Brazilia se face mult sport. Pe plaja, in Ocean, acolo unde e de gasit, pe strada, in sali de sport. Bicicleta este un mijloc de transport personal foarte popular si nu exista piste de biciclete pentru ca nu prea si-ar gasi rostul. Probabil ca sunt astfel de marcaje in orasele mari, dar exista mult mai multa intelegere si curtoazie intre toţi aceia care folosesc strada, indiferent de felul in care aleg sa se deplaseze. Asta tine de cultura naţionala, profund si constient orientata catre buna intelegere si catre respect pentru ceilalti si pentru natura.
 
Maine publicam partea a 2-a a interviului cu Viorel Copolovici. Veti afla ce inseamna fast-food in Brazilia, cat de diferit se comporta romanii fata de brazilieni intr-un restaurant si care sunt sfaturile lui Viorel pentru regimul alimentar al copiilor.