Imi plac vinetele cam atat de tare incat as putea sa mananc trei zile la rand, la fiecare din cele trei mese zilnice, dar habar n-am avut ca sunt atat de benefice pentru organism. Unele studii au demonstrat ca sunt hrana pentru creier, iar altele sustin ca ar fi asul din maneca celor care tin diete. Unele cercetari care au avut ca obiect de studiu coaja vinetelor au aratat ca acolo se gaseste un nutrient numit "nasunin" care este un puternic antioxidant si anihilator al radicalilor liberi, adica tine departe stresul si infectiile cauzate de bacterii. Acesta protejeaza membrana celulara, dar mai ales lipidele membranei creierului. Asadar, atunci cand gatesti incearca pe cat posibil sa folosesti si coaja la mancare. Nu-i pacat sa arunci acest nasunin care are grija de creierul tau? Daca tii diete, cu atat mai mult trebuie sa consumi vinete, pentru ca acestea contin 94% apa. In plus, au o mare capacitate de a absorbi treptat grasimea si de a o incorpora treptat in pasta de vinete, exact asa cum se intampla cu maioneza. Datorita faptului ca acestea contin multe fibre, nu vei avea probleme cu balonarea sau cu constipatia si vei avea un tract digestiv sanatos, iar daca mananci vinete regulat te vei proteja de cancerul de colon. Mai mult, sucul provenit de la vinete iti protejeaza sistemul cardiovascular prin faptul ca micsoreaza cantitatea de colesterol rau DLD. Tine cont insa ca nu trebuie sa gatesti vinetele in ulei. Pentru ca deja s-a racit vremea, ai nevoie sa-ti intaresti urgent sistemul imunitar, iar pentru asta vinetele sunt perfecte. Vitaminele A si C te vor proteja de raceli, iar antioxidantii previn distrugerea membranelor celulelor, aparitia cancerului, dar si a artritei reumatoide. Persoanele care sufera de diabet au unde verde la consumarea vinetelor, pentru ca au doar 4 grame de zahar la 100 de grame. In plus, ajuta la tinerea sub control a diabetului zaharat de tip 2, gratie carbohidratilor solubili si a fibrelor. Daca vrei sa faci salata de vinete, coace aceste legume minunate, apoi lasa-le sa se scurga bine astfel incat sa nu mai ramana niciun strop din lichidul amarui. Poti sa le faci pe gratar, sa le adaugi in mancaruri sau chiar sa le mananci crude. Dupa ce epuizezi toate retetele romanesti care contin vinete, poti sa treci la cele concepute de turci, greci, arabi, italieni sau francezi.