Usturoiul tău a făcut mici muguri verzi, adică a încolțit? Ar trebui să-l arunci sau este sigur de consumat? Ar trebui să îndepărtezi mugurii și să gătești restul? Iată ce spune un cultivator de usturoi, un dietetician autorizat, un bucătar și un expert în risipa alimentară despre consumul usturoiului încolțit. Este sigur să mănânci usturoi încolțit? Toți experții cu care am vorbit sunt de acord că usturoiul încolțit este perfect sigur de consumat. „Dacă vezi mici muguri verzi fragezi pe usturoi sau chiar în interiorul bulbului, înseamnă doar că usturoiul se reproduce singur”, explică Richard LaMarita, bucătar și instructor la programul de Arte Culinare pe bază de plante de la Institute of Culinary Education. „Este un proces complet natural și absolut sigur.” Usturoiul încolțit are un gust neplăcut? Poți mânca usturoi încolțit, dar este o idee bună? „Durează ceva timp până când usturoiul începe să producă acei muguri, așa că este posibil ca usturoiul să fie puțin îmbătrânit”, spune LaMarita. „Usturoiul încolțit nu este nesigur pentru consum, dar s-ar putea să nu aibă cel mai bun gust”, adaugă Bonnie Taub-Dix, dietetician nutriționist și autoarea cărții Read It Before You Eat It. Dacă usturoiul abia a început să încolțească și este încă ferm și fără pete, probabil va avea un gust normal. Totuși, cel mai vechi poate dezvolta o aromă amară și prea intensă. Deoarece încolțirea este un semn că usturoiul nu mai este la calitatea sa optimă, ar trebui să îl folosești cât mai curând posibil înainte să se deterioreze și mai mult, recomandă Janice Revell, cofondatoare a StillTasty.com, un site care ajută cititorii să reducă risipa alimentară. Ar trebui să îndepărtezi codița verde? Potrivit lui Greg Studer, cultivator de usturoi din Wisconsin, un cățel de usturoi care a început să încolțească s-ar putea să nu aibă cel mai bun gust. Dar codița în sine are o aromă destul de blândă, așa că nu este necesar să o îndepărtezi. De fapt, lăstarii verzi ai usturoiului nou sunt considerați o delicatesă de mulți gurmanzi. Desigur, dacă preferi să nu consumi codița, o poți îndepărta ușor tăind cățelul în jumătate și folosind vârful cuțitului pentru a scoate partea verde. Când ar trebui să arunci usturoiul? „Usturoiul este stricat și trebuie aruncat atunci când devine mucegăit, moale, buretos și decolorat”, spune LaMarita. „Usturoiul proaspăt ar trebui să fie plin, ferm și bine învelit în coaja sa subțire, asemănătoare hârtiei.” Studer adaugă: „Dacă usturoiul tău începe să se înmoaie, este momentul să desfaci bulbii și să arunci cățeii moi. Pe cei rămași, monitorizează-i și folosește-i cât mai curând posibil.” Cum să depozitezi usturoiul ca să nu încolțească 1. Păstrează usturoiul într-un loc răcoros și uscat „Cel mai bun mod de a depozita usturoiul este într-un loc răcoros, întunecat și bine aerisit”, spune Studer. El adaugă că acest „vampir al legumelor” trebuie ținut departe de lumina soarelui, umiditate și căldură. Evită să păstrezi usturoiul într-un sertar închis, într-un dulap sau lângă electrocastrice fierbinți, cum ar fi aragazul. De asemenea, nu este recomandat să îl ții în frigider. „Borcanele ceramice pentru usturoi ajută la păstrarea acestuia proaspăt dacă ai cantități mici”, spune Studer. „Pentru o cantitate mai mare, un coș de sârmă suspendat într-un loc răcoros este o opțiune excelentă.” În funcție de soi, bulbii de usturoi depozitați corect pot rezista între două și nouă luni, potrivit simplyrecipes.com. 2. Nu poți folosi usturoiul înainte să încolțească? Îngheață-l! Garlic cut in a half on a wooden background. side view. Revell și Studer recomandă congelarea usturoiului dacă nu reușești să-l folosești înainte să încolțească sau dacă ai o cantitate mare care începe să se degradeze. „O opțiune este să cureți și să toci usturoiul înainte de a-l pune în congelator, într-o pungă specială pentru congelare sau într-un recipient etanș”, spune Revell. „Astfel, vei putea să rupi o bucată de usturoi congelat atunci când ai nevoie, ceea ce este foarte convenabil. De asemenea, poți congela întreg bulbii de usturoi, tot într-o pungă sau un recipient etanș. În congelator, usturoiul rezistă aproximativ un an.” Usturoiul încolțit este sigur de consumat, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al gătitului. Totuși, odată ce a început să încolțească, durata sa de utilizare este limitată. Folosește-l cât mai repede în rețetele tale preferate sau congelează-l pentru a-l păstra mai mult timp. Citește și: „Boala vampirului” – O femeie poate să moară dacă mănâncă usturoi