Un patratel de ciocolata

Un patratel de ciocolata

Nu rezista nimeni unei bucati de ciocolata. Partea buna este ca nu trebuie sa te simti vinovata pentru aceasta dorinta. Si chiar mai mult de atat, dorinta poate fi indeplinita.

Calitatile si proprietatile ciocolatei sunt direct influentate de compozitia acesteia. Sunt zeci de feluri de ciocolata, dar in principal sunt patru tipuri. Ciocolata neagra: cu un continut de minim 50% de cacao, ciocolata amaruie cu o concentratie de minim 35% de cacao, ciocolata cu lapte, care are un continut minim de 25% de cacao si 12% de lapte si ciocolata alba care nu contine cacao, ci doar unt de cacao.

Ciocolata neagra este cea mai sanatoasa, prin concentratia mare de antioxidanti si numarul redus de calorii. In plus ciocolata neagra este mai bogata in polifenoli si antioxidanti, si este mai benefica inimii si sistemului circulator, decat celelalte tipuri.

Dar substentele cu efecte benefice la nivel cardio-vasculare se gasesc si in untul de cacao, care este foarte bogat in grasimi bune.

Nu in ultimul rand ciocolata cu lapte este foarte bogata in calciu. Sunt 100 de miligrame intr-o tableta de ciocolata cu lapte de 100 de grame.

Ciocolata nu ingrasa! Nu mai mult decat o poate face oricare al aliment, daca este consumat excesiv. Dar inclusa intr-o dieta echilibrata, nu exista niciun motiv pentru care sa fie eliminata din alimentatie, ba chiar din contra.

“Relele” din ciocolata sunt efectul aditivilor, emulgatorilor si a altor grasimi adaugate, acesta fiind motivul pentru care putine ingrediente sunt un criteriu care face diferenta intre bun si rau.

Consumul echilibrat inseamna aproximativ 10 grame de ciocolata, pe zi, pentru copii si 20-30 de grame, pe zi, pentru un adult. Cantitatile pot ajunge pana la 30-40 de grame daca vorbim de ciocolata neagra. In medie 20 de grame de ciocolata neagra inseamna aproximativ 100 de calorii.

O portie de 20-30 de grame de ciocolata neagra, pe zi, este doza considerata a avea efecte pozitive evidente in prevenirea bolilor cardiovasculare, fara a aduce niciun prejudiciu prin numarul de calorii.

 Nu in ultimul rand trebuie mentionate proprietatile pozitive dovedite asupra psihicului, pe care le aduce ciocolata prin efectul sau de stimulare a secretiei de endorfine – celebrii hormoni ai fericirii.

In concluzie, mancata in doze mici, ciocolata este fara doar si poate, un beneficiu pentru sanatate.