Nu sunt o gospodina priceputa, dar invat repede. Recunosc ce-i drept ca au mai existat unele mici accidente prin bucatarie, dar nimic nu mai m-a dat inapoi din demersul meu de a ajunge o bucatareasa priceputa. Am aflat de curand ca uleiul de susan este foarte sanatos si ca multi nutritionisti sunt innebuniti dupa el. De ce? In primul rand acest tip de grasime vegetala este bogata in acizi mono si polinesaturati. Nu va faceti griji, acestea sunt grasimi sanatoase, care reduc nivelul de colesterol. In plus, contine foarte putine grasimi saturate, de acestea trebuie sa va feriti cat mai mult. Conform unui raport al Asociatiei Americane de Cardiologie, uleiul de susan reduce tensiunea sangelui. Asa ca m-am documentat, ca un adevarat scolar si am aflat si care sunt beneficiile uleiului de susan. uleiul de susan este bogat in vitamina E, care participa la cresterea parului; folosirea frecventa a uleiului de susan in prepararea mancarii poate ajuta in corectarea dezechilibrelor digestive, gratie proprietatilor sale laxative; curata ficatul, rinichii si sistemul urinar; constituie un aliment de baza in alimentatia bolnavilor de anemie; vitamina T, regasita in uleiul de susan previne coagularea sangelui; este folosit la prapararea margarinei; este folosit in industria cosmetica, in creme si alte produse destinate ingrijirii tenului; detine proprietati antifungice si antibacteriene; poate fi folosit in masajul corpului. Cum am ajuns eu sa gatesc cu ulei de susan? Ei bine am auzit ca ar fi superior celalaltor uleiuri. Impresionant, nu? Pe langa acest lucru este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali. Studii clinice au indicat o serie de beneficii aduse sanatatii in special mentinerea balantei de nutrienti din corp. Despre acizii grasi s-a aratat ca previn unele afectiuni grave precum afectiunile coronariene, hipertensiunea, diabetul si artrita. Nu numai ca reduce tensiunea sangelui (in cazurile de hipertensiune), dar creste nivelul colesterolului “bun”, scazand astfel nivelul de colesterol “rau” din sange. In plus acizii polinesaturati din uleiul de susan previn osteoporoza, cauzata de un deficit de estrogen. Sincera sa va spun nu prea inteleg mecanismul, cum un ulei vegetal poate sa faca atat de multe lucruri, dar trebuie sa recunoasteti ca si voi sunteti un pic uimiti, nu? Antioxidantii din uleiul de susan reduc absorbtia de colesterol. In ceea ce priveste vitamina E din uleiul de susan aceasta reduce riscul afectiunilor coronariene. Mai mult de atat, vitamina E reduce riscul de cancer, previne boala Alzheimer si cataracta. Mie imi place sa consum zilnic diverse fructe pentru ca au vitamine si minerale. Acum puteti gasi o parte din acestea in uleiul de susan. Astfel acest aliment-minune contine magneziu, cupru, calciu, fier, acid silic, fosfor, vitamina B si A. Mai mult de atat consumul frecvent de ulei de susan reduce anxietatea, imbunatateste circulatia sangelui, previne dezechilibrele nervilor si oaselor, imbunatateste sistemul imunitar si previne problemele intestinale. Va simtiti lipsiti de energie, obositi, fara vlaga, atunci adugati in mancare ulei de susan. Dar, aveti grija sa nu exagerati cu portia, doar nu vreti ca toate acele calorii sa se transforme in grasimi, nu? O lingura cu ulei de susan are 120 de calorii si 14 grame de grasimi. Jos cu kilogramele Uleiul de susan creste nivelul de leptina (un hormon care ajuta in mentinerea greutatii), care poate contribui in pierderea in greutate. Sfaturi in bucatarie Numai cand simt aroma de susan devin maniaca. Imi place domnule la nebunie si nu ma pot abtine, lucru pentru care am inceput sa inventez tot felul de retete cu seminte de susan sau cu ulei din seminte de susan. Daca v-am convins si pe voi sa gatiti cu ulei de susan, fiti atenti si notati-va toate sfaturile pentru a deveni bucatari desavarsiti. Daca sunteti impatimiti ai prajelilor, folositi de acum inainte ulei de susan. E nevoie sa caliti legumele? Folositi ulei de susan! Cand mancarea este aproape gata si uleiul sfaraie, presarati cateva frunze de busuioc proaspat. Busuiocul ii va imprumuta uleiului de susan un pic din aroma sa. Folositi uleiuri ceva mai inchise la culoare pentru a le aromatiza. In schimb la prajeli folositi uleiuri deschise la culoare. Sper ca v-am convins ca aveti numai de beneficiat daca gatiti cu ulei de susan. Eu una cel putin sunt innebunita dupa el, mai nou imi place sa-l adaug in salate, ii o aroma de te lingi pe degete.