Tu cum faci fata miturilor alimentare?

Tu cum faci fata miturilor alimentare?

”Am auzit că mâncarea congelată…” sau ”È™tiu sigur că zahărul…” sunt numai câteva dintre formulările unui dialog incitant despre mâncare. Unii suntem vehemenÈ›i, alÈ›ii puÈ›in mai rezervaÈ›i în afirmaÈ›ii însă cu toÈ›ii ne implicăm cu patos în discuÈ›iile despre alimentaÈ›ie, cea care pare să câÈ™tige din ce în ce mai mult loc printre preocupările cotidiene ale omului zilelor noastre. 

Dar cât din ceea ce È™tim este adevărul dovedit È™tiinÈ›ific? Ce garanÈ›ii avem că informaÈ›iile pe care le deÈ›inem cu titlu de ”academice” nu sunt decât rezultatul unui fel de folclor urban? Care-i mitul È™i care realitatea?
 
MIT: Carbohidratii ingrasa
REALITATE: De fapt, ceea ce ingrasa, in orice situatie, este excesul si consumul prea mare de calorii. Nu este nici o urma de indoiala ca un consum mare de mancaruri bogate in carbohidrati, asa cum sunt painea alba, pastele si gogosile, nu numai ca ingrasa, dar poate creste riscul de aparitie a bolilor de inima si a diabetului. Insa, nu este deloc o idee buna sa tai din alimentatie si asa-numitii “carbohidrati buni”, ca de exemplu cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele, pentru ca asta inseamna sa-ti lipsesti corpul de “combustibilul” de care are nevoie. 
 
MIT: Produsele proaspete, mai bune decat cele congelate. 
REALITATE: Produsele inghetate pot fi la fel de hranitoare ca cele proaspete pentru ca atunci cand sunt ingheÈ›ate imediat dupa recoltare retin mai multi nutrienti decat ar reÈ›ine daca ar fi culese si transportate ulterior pe distante mari inainte de a fi comercializate. In plus produsele congelate costa mai putin. Daca preferi produsele proaspete in locul celor congelate incearca sa le cumperi de la producatorii locali. 
 
MIT: Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb. 
REALITATE: Zaharul brun este zahar alb in care a fost reintrodusa melasa. Din cauza continutului de melasa, zaharul are minerale, dar in cantitati mici, asa ca beneficiile in ceea ce priveste sanatatea sunt minuscule. 
 
MIT: Sucul de fructe este mai bun pentru organism decat fructele. 
REALITATE: Daca ai de ales, ar trebui sa optezi pentru fructul intreg nu doar pentru sucul care poate fi obtinut din fruct. Un pahar de suc are mai multe calorii decat o bucată de fruct, insa ii lipsesc fibrele. Fructul intreg iti asigura vitamine si fibre reducand astfel nevoia de a consuma si alte produse pentru a-ti potoli foamea. 
 
MIT: Painea neagra este întotdeauna mai buna decat cea alba. 
REALITATE: Painea neagra poate avea coloranti adaugati fara sa fie superioara din punct de vedere nutritional painii albe. Profesorul Michael Oakes de la Universitatea Scranton ne sfatuieÈ™te sa cautam pe ambalajul painii cuvintele: “cereale integrale”, sau “100% din grau integral”. Asta inseamna ca painea este facuta din grau nerafinat care contine de doua ori mai multe fibre si contine de asemenea seleniu, potasiu si magneziu. 
 
Te invităm la ThinkFood! Un eveniment care se doreÈ™te a fi nu doar un spaÈ›iu pentru dezbateri relevante despre hrană È™i alimentaÈ›ie, ci È™i unul în care se desluÈ™esc mituri È™i se înfruntă fricile despre hrană. De aceea, sunt aduse în faÈ›a voastră miturile alimentare ale consumatorului modern È™i contraargumentele specialiÈ™tilor. Mai multe detalii despre evenimentele ThinkFood pe www.thinkfood.ro