Trei reguli pentru a manca sanatos in zilele noastre

Trei reguli pentru a manca sanatos in zilele noastre

Si voi sunteti uimite de cat de stufoasa este informatia despre o alimentatie sanatoasa si cum parem sa nu mai reusim vreodata sa o avem? Nu pot sa nu ma mir de faptul ca viata noastra pare sa fi devenit atat de complicata incat trebuie sa fim doctori in nutritie cel putin incat sa ne descurcam cu cele mai banale alegeri.

Ma intreb cum de mergeau lucrurile atat de simplu pentru parintii nostri. Desigur, acum cativa zeci de ani alimentele nu cunosteau asemenea transformari periculoase pentru sanatate. Si ei aveau mult mai putine optiuni. Insa eu cred ca aveau si mult mai mult bun simt si obiceiuri mult mai sanatoase: toate mesele erau gatite, fructele erau delicatesa si nu exista masa fara legume.

Dar sa ne intoarcem la ale noastre. Ca sa nu ne mai complicam, tinem seama de 3 lucruri si putem sa fim linistiti, inseamna ca ne hranim sanatos:

 

1. Fii atenta la ingredientele de pe ambalaj

Acum nu mai poti cumpara la intamplare, numai bazandu-te pe impresii, mereu trebuie sa citesti ambalajul. Altfel vei pati ca mine, care am luat o paine neagra cu seminte si m-am trezit ca are in ea dublu cantitatea de zahar fata de cantitatea de fibre. 

Alegeti alimentele care contin:

< de 15 gr zahar la 100 gr produs

< de 20 gr grasimi la 100 gr produs (din care < 5 gr grasimi saturate si <1 gr grasimi trans)

< 1,5 gr sare la 100 gr produs

< 300 calorii la 100 gr produs

 

2. Gateste in casa

Stiu ca pare dificil, asa mi s-a parut si mie adesea, la o viata atat de agitata ca a noastra. Insa sa faci un smoothie dimineata nu este deloc greu, dureaza numai 5 minute. Si daca iti faci o supa, ceea ce ia cam o ora, ai de mancare cateva zile. Asa ca nu vorbim neaparat de lipsa timpului, ci mai degraba de obisnuinte de viata care nu sunt bune pentru noi.

Cum gatesti sanatos? In aburi, la cuptor, la gratar, in vase non-aderente. Nu praji mancarea si nici nu apela la semi-preparate.

 

3. Fructe si legume

Nu stiu cum au ajuns acestea sa fie atat de putin importante in dieta noastra. Mai ales ca nu trebuie sa le facem nimic, in afara de faptul ca le spalam. Cu cat le mancam mai aproape de starea naturala, cu atat isi pastreaza mai mult din valoarea lor nutritiva.

Cate fructe si legume ar trebui sa mananci zilnic?

– 2 gustari de fructe proaspete minim, pentru continutul de vitamine, minerale si antioxidanti.

– o portie de legume crude la fiecare masa principala – ardei, salata, rosii, varza. Alege legume verzi pentru fibre, vitamina A, C, fier, calciu, potasiu. Alege legume colorate pentru betacaroten, luteina, licopen, vitamine A, B, C, E, potasiu.