Tratam, nu prevenim

Tratam, nu prevenim

Proverbialul “mai bine previi decat sa tratezi” nu pare a fi luat in seama de romanii care, de altfel, il repeta obsesiv. Trecand de nivelul declarativ, datele din realitate arata ca mai degraba tratam, nu prevenim.


Un studiu realizat de GFK Romania arata ca romanii ajung la medic doar in cazuri de urgenta, asta dupa ce si-au tratat boala acasa, fara un consult prealabil.  Pe de alta parte, romanii incearca sa minimizeze gravitatea bolilor. Raportul arata ca, pentru majoritatea, gripa este doar o raceala mai grava si o trateaza cu leacuri babesti.


Din dulapiorul de medicamente nu lipsesc aspirina si antibioticele, pe care le iau romanii loviti de gripa, fara sa fie constienti de contraindicatiile medicamentelor respective. Cat despre prevenirea transmiterii bolii, cei mai multi cred ca e suficient sa isi acopere gura si nasul cu un servetel cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini.


Asadar tratam, nu prevenim. Preventia nu se regaseste in atitudinea romanilor, exceptie fac insa parintii – ei sunt extrem de proactivi cand vine vorba de sanatatea copiilor lor.


Desi nu merg la doctor, paradoxal este faptul ca principala sursa de informare sigura si specializata, ramane medicul de familie.


Tratam, nu prevenim si ar fi cazul sa ne schimbam atitudinea daca vrem sa ne pastram starea de sanatate.