Tortul Simnel este o prajitura pascala. Tortul Simnel este o reteta veche, simbolica, facuta deseori de catolici de Paste. In fapt este un tort cu fructe decorat mereu cu unsprezece bile sau oua de ciocolata sugerandu-i pe cei unsprezece apostoli ai lui Iisus. Ca sa faci tortul Simnel ai nevoie de 250 de grame de zahar pudra, 250 de grame de migdale, doua oua, esenta de migdale, pentru pasta de migdale, 175 de grame de unt, 175 de grame de zahar brun, trei oua si 175 de grame de faina, un praf de sare si un amestec de condimente (vanilie, nucsoara si scortisoara), pentru blat, 350 de grame de stafide, 50 de grame de nuca macinata mare, coaja de la jumatate de lamaie, 1-2 linguri gem de caise sau altfel de gem dulce. Pasta de migdale se face amestecand migdalele macinate pudra cu zaharul pudra esenta de migdale si ouale batute. Combinatia devine un aluat ca o plastelina, care trebuie framantata cateva minute, pana devine neteda si usor modelabila. Cand este gata lasa pasta la temperatura camerei, impachetata in folie de plastic, ca sa nu se usuce. Blatul este foarte simplu de facut. Incepe cu pregatirea unei forme rotunde. Trebuie unsa cu putina grasime si tapetata cu hartie. Amesteca untul si zaharul foarte bine pana ce crema devine pufoasa. Bate bine ouale, separt si adauga-le in crema de unt. Amesteca faina si condimentele, cerne totul impreuna si aduaga si faina in compozitie. La final pune amestecurile de fructe uscate, nuci si coaja de lamaie rasa. Pune jumatate din amestecul in tava. Din pasta de migdale taie jumatate si, cu sucitorul, folosind zahar pudra, formeaza un blat rotund de dimensiunea tavii. Aseaza blatul de pasta de migdale peste compozitie. Deasuprea pune restul de compozitie. Coace blatul in cuptorul preincălzit timp de o ora, o ora si un sfert, la foc moale. Lasa blatul sa se raceasca, apoi unge-l cu gem. Deasupra aseaza o foaie de pasta de migdale si, tot din pasta de migdale fa cei 11 apostoli sub forma de bile. Bate un ou si unge, folosind o pensula, toate decoratia de pasta de migdale. Pune tortul in cuptor, la foc foarte mare, cat mai sus, pentru doua-trei minute, pentru ca oul sa prinda culoare aramie. Aceasta operatiune merge foarte bine si folosind grill-ul cuptorului. Din aceleasi ingrediente pot face briose Peste etapa aceasta se poate trece, pasta de migdale fiind foarte buna fara etapa "coacere". Pasta de migdale poate fi inlocuita cu martipan gata preparat. Prajitura trebuie sa fie plina de fructe. Foloseste orice fel de fructe uscate vrei. In timpul coptului ai grija ca blatul sa nu se usuce foarte tare. savoarea acestei prajituri este data de blatul de pasta de migdale, din care se topeste in mare parte la copt. Sarbatori cu bine sa aveti!