De ziua Sfintilor Mihail si Gavril am facut un tort de ciocolata cu bere neagra, pentru ca sarbatoarea sa fie vesela, dulce si frumoasa. Dar il poti face si pentru Craciun, pentru ca tortul de ciocolata cu bere neagra este un tort dens, gustos, care iti aduce placere si este o bucurie pentru adulti. Ca sa-l faci ai nevoie de 150 mililitri de bere neagra tare, 75 de grame de ciocolata neagra (cu minim 70% cacao), rupta in bucati, 100 de grame de unt, 275 de grame de zahar brun, doua oua, 175 de grame de faina. Pentru glazura ai nevoie de 100 de grame de ciocolata cu lapte, 50 de grame de unt , doua linguri de bere neagra, 100 de grame de zahar pudra, 50 de grame de alune prajite. Incepe prin a incinge cuptorul si a pregati o tava rotunda cu pereti detasabili. Unge tava cu unt si presara faina. Pentru tort, pune putina apa sa fiarba. Aseaza deasupra un castron vara sa atinga apa si pune ciocolata la topit si las-o sa se racoreasca. Adauga berea si amesteca bine. Tort de ciocolata Intr-un castron separat, bate untul si zaharul pana devine o crema pufoasa. Adauga ouale unul cate unul si bate bine intre ele. Adauga sosul de ciocolata si bere si amesteca bine pane ce se combina totul. la final adauga faina si amesteca usor. Pune aluatul la copt, la foc moale vreme de 30-40 de minute. Este gata cand trece testul scobitorii. Scoate tortul din tava si lasa-l sa se raceasca. Prepara crema. Repeta opratiune si topeste ciocolata. Adauga cele doua linguri de bere. Adauga zaharul pudra si amesteca bine. Adauga untul. Toarna glazura peste blatul complet racit (nu trebuie nici taiat, nici insiropat) si presara alune macinate. Lasa tortul la rece o ora inainte sa-l servesti. Aici ai un alt tort cu ciocolata.