Ieri am avut cel mai bun tort cu ciocolata, azi facem cel mai bun tort cu lamaie, din cate torturi cu lamaie au fost facute vreodata. Este perfect pentru masa de Pasti, este delicat si fin si aduce, garantat, laude gazdei. Tortul cu lamaie se face in circa 30 de minute, la care se adauga circa doua ora pentru copt, racit si asamblare. Iata cum se face aceasta mica minune, un tort cu lamaie, perfect pentru finalul unei mese din Duminica de Pasti. Ai nevoie de coaja de la o lamaie, o lingura cu suc de lamaie, 175 de grame de faina, o lingurita de praf de copt, 175 de grame de unt moale, 175 de grame de zahar si trei oua – pentru blat. Pentru crema lemon crud ai nevoie de sucul de la o lamaie mare sau doua mai mici, coaja rasa de la o lamaie, doua oua, 200 de grame de zahar, doua oua si un galbenus si 50 de grame de unt. Pentru topping ai nevoie de coaja de la o lamaie, 50 de grame de zahar si doua-trei linguri cu lamaie. Prepararea este mult mai simpla decat pare. Incepe prin a pregati vasul pentru copt. O tava cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu putina faina. Amesteca untul pentru blat cu zaharul pana ce devine cremos si spumos. Adauga ouale pe rand si amesteca dupa fiecare. Pune coaja de lamaie si praful de copt. Adauga doua linguri din faina pentru blat, amesteca, apoi pune sucul de lamaie. Pune restul de faina si omogenizeaza bine. Rastoarna blatul in tava pentru copt si da-l la cuptor. Coace blatul la foc moale, in cuptorul bine incins, si nu umbla in cuptor in timpul coptului. E gata dupa 40 de minute. O sa te anunte aroma delicata de lamaie. Scoate blatul din tava dupa ce se racoreste bine si lasa-l sa se raceasca complet. Il poti taia in trei numai dupa ce este perfect rece. Pentru crema de lemon crud incepe prin a rade coaja de la lamaie. Stoarce sucul. Pune zaharul intr-un vas care poate sta pe foc, si adauga sucul de lamaie. Pune pe foc la flacara foarte mica sau, cel mai bine in baie de apa fierbinte. Amesteca pana ce zaharu este perfect topit, adauga untul si amesteca pana ce si acesta se topeste. Pune ouale, amestecand, bine. Adauga si galbenusul si continua sa amesteci. Pune coaja de lamaie rasa. Tine totul pe foc, pentru alte 10-15 minute, la foc mic sau in baie de apa, pana ce crema devine fina si imbraca lingura. Da deoparte si lasa sa se raceasca. Amesteca din cand in cand in timp ce crema de lemon crud se raceste. Cand toate ingredientele sunt reci, asambleaza tortul. Toppingul se face simplu amestecand zaharul cu sucul de lamaie, pana ce ajungi la consistenta unei smantani subtiri. Lasa toppingul sa stea vreo cinci minute inainte sa-l pui pe tort. Decoreaza cu coaja de lamaie si lasa-l la rece pana in momentul in care vei primi aplauze pentru formidabilul tort cu lamaie. Sarbatori cu bine, cu linsite si multa lumina sa aveti! foto: BBC goodfood