Top 8 roluri pe care le pot indeplini prietenii in viata ta

Top 8 roluri pe care le pot indeplini prietenii in viata ta

Atunci cand ne dorim si suntem interesati sa ne dezvoltam, implicit sa ne imbunatatim calitatii vietii, ne gandim sa dezvoltam abilitati noi, sa descoperim mai multe lucruri despre noi, sa invatam o limba straina, sa mai facem o specializare, etc. Adica, luam in calcul abordari ce vizeaza autodezvoltarea si neglijam una dintre cele mai bogate resurse pentru imbunatatirea vietii noastre, si anume, relatiile noastre cu ceilalti. Relatiile sociale puternice, ce stau la baza prieteniilor de calitate, reprezinta un criteriu major pentru bunastare si un factor decisiv in depasirea momentele de criza.

Orice relatie are ceva de oferit si contribuie cu aspecte diferite la bunastarea ta. Constientizeaza fiecare aspect pozitiv pe care fiecare relatie il are de oferit.

Atunci cand stii exact cu ce contribuie fiecare prieten in relatia voastra, ce primesti si ce oferi, vei putea  creste calitatea relatiei respective. Astfel, devine extrem de importanta intrebarea – Tu poti sa identifici ce primesti  si cu ce contribui in relatiile tale de prietenie?

Tom Rath a cercetat rolurile pe care le joaca prietenii si a identificat 8 Roluri Esentiale. Lista nu este exclusivista, exista sute de moduri in care un prieten poate contribui la imbogatirea vietii tale, insa este un punct de plecare solid pentru identificarea aspectelor pozitive din fiecare relatie. Unii prieteni pot avea mai multe roluri, iar altii doar unul.

Cele 8 Roluri Esentiale sunt: Constructor, Suporter, Colaborator, Camarad, Mediator, Optimist, Mentor si Ghid.

1.Prietenul Constructor este cel care te motiveaza si te impinge de la spate. El contribuie la dezvoltarea ta, te ajuta sa-ti identifici punctele forte si sa le exploatezi. Isi doreste si te motiveaza sa realizezi tot mai mult mereu.

2.Suporterul este prietenul care mereu sare in apararea ta si a ideilor in care tu crezi. Este prietenul de la care primesti laude. El te lauda si te apara chiar si atunci cand nu esti prezent. Este acel prieten fidel fata de care simti ca poti sa-ti impartasesti secretele fara sa te simti vinovat sau judecat.

3.Prietenul care are rolul de Colaborator este cel cu care ai lucruri in comun si interese similare – poate fi vorba de un hobby, de un sport, de profesie, de viziunea politica, de gustul pentru muzica, film sau modul de a petrece timpul liber.

4.Alt rol este cel Camarad. Prietenul Camarad este cel care iti ramane alaturi indiferent de circumstante si de schimbarile care apar in viata ta. Este prima persoana pe care vrei sa o informezi atunci cand traiesti un eveniment negativ sau pozitiv. Este prietenul pentru care ai face sacrificii si care, la randul lui, s-ar sacrifica pentru binele tau.

5.Mediatorul cladeste relatii. Este acel prieten care are acces si interactioneaza cu un grup larg de persoane, el este cel care iti face cunostinta cu alte persoane. Mediatorul iti lanseaza mereu invitatii si iti extinde reteaua de cunostinte. Atunci cand iti doresti un job nou sau vrei sa iesi mai mult, Mediatorul te poate ajuta si indruma, el pare sa cunoasca pe toata lumea.

6. Alt rol pe care un prieten il poate indeplini este cel de Optimist. Este acel prieten care mereu te inveseleste, gaseste usor ce sa faca sau sa spuna ca sa te simti mai bine. In compania lui razi mai mult si te distrezi mai mult. Un Optimist stie sa te amuze.

7.Penultimul rol este cel de Mentor. Un prieten Mentor iti extinde orizontul gandirii, te provoaca sa gandesti diferit, sa iti schimbi parerile deja formate, sa-ti pui intrebari noi si sa fii deschis la idei noi. Este un prieten in preajma caruia te simti confortabil sa-ti expui cele mai controversate idei.

8.Ultimul rol esential al unui prieten poate fi cel de Ghid. Ghidul este un prieten care te ajuta sa ramai pe drumul cel bun, este cel care iti reflecta avantajele si dezavantajele situatiilor si iti ofera indrumare. Atunci cand te afli la o rascruce de drumuri, Ghidul te ajuta sa iei o hotarare si iti arata decizia optima

Gabriela Voicu este psiholog si va incerca sa ne dea explicatii despre starile prin care fiecare dintre noi trece la un moment dat. O puteti contacta pe Facebook sau pe pagina de internet a cabinetului sau.