Potrivit unor studii, un motiv pentru care vegetarienii sunt mai sanatosi este ca sunt mai atenti la ceea ce mananca, ei fiind nevoiti sa caute mereu alternative la nutrientii din carne. De obicei, persoanele non-vegetariene isi procura lejer necesarul zilnic de omega-3 din peste, fructe de mare si carne animala, lucru care devine mai dificil la vegetarieni care trebuie sa consume tot felul de seminte si legume, in cautarea acestui pretios nutrient. Acizii grasi omega-3 sunt importanti pentru impiedicarea aparitiei proceselor neurodegenerative, mentinerea unei inimi sanatoase si o buna functionare a ochilor. De asemenea, s-a mai descoperit ca omega-3 este foarte importanta pentru sanatatea articulatiilor si pentru prevenirea artritei. Care sunt cele mai importante surse vegetale de omega-3? 1. Semintele de in Semintele de in sunt printre cele mai recomandate surse de omega-3 pentru vegetarieni si nu numai. Un avantaj al lor este ca nu au gust sau miros si pot fi combinate in tot felul de salate, bauturi, cereale sau mancaruri. Este important sa le dati printr-o rasnita ca sa se asimileze mai bine in organism. O lingura de ulei de in are 7980 mg de omega-3. 2. Semintele de chia Semintele de chia sunt asemanatoare cu semintele de in in sensul ca nu au cine stie ce gust sau miros si pot fi combinate cu tot felul de salate, cereale sau alte preparate. Din semintele de chia puteti sa faceti o delicioasa budinca raw. In combinatie cu apa, acestea se transforma foarte repede intr-un fel de gelatina. Ele contin omega-3 si sunt foarte sanatoase. 3. Semintele de canepa Nu sunt asa raspandite in bucataria de la noi, insa ele sunt pline de acizi grasi esentiali, omega-3 si omega-6. De asemenea, sunt bogate in proteine, minerale, acid linoleic si acid stearic. La fel ca si semintele de chia si semintele de in, le puteti adauga in salate, smoothie-uri si cereale. Semintele de canepa le gasiti la magazinele naturiste. 4. Humusul Humusul este si el o importanta sursa de acizi grasi omega-3. Este sanatos, delicios si foarte bun pentru sanatatea creierului. La o ceasca de humus avem aproximativ 300 mg de omega-3. Humusul este facut din seminte de susan care sunt pline de omega-3. 5. Conopida Conopida este o sursa mai putin cunoscuta de acizi grasi esentiali omega-3. Pe langa omega-3, conopida mai contine nutrienti prietenosi cu inima, cum ar fi potasiul, magneziul si niacina. O ceasca de conopida contine cam 37 mg de omega-3. Pentru a se pastra nutrientii din conopida, ea trebuie preparata la abur nu mai mult de 5-6 minute. Adaugati peste ea putin suc de lamaie si ulei de masline si va iesi ceva delicios. 6. Varza de Bruxelles O portie de varza de Bruxelles contine 430 mg de acizi omega-3, mai mult de o treime din necesarul zilnic recomandat de medici. Consumul de varza de Bruxelles face pielea mai sanatoasa si mai frumoasa. Incercati sa preparati varza de Bruxelles la aburi ca sa ii pastrati nutrientii intacti. 7. Nucile Nucile contin acid alfalinoleic, unul dintre cele trei tipuri de acizi grasi omega-3. Mai multe studii au aratat ca un consum regulat de nuci scade riscul de afectiuni cardiovasculare, stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea rapida a grasimilor. Cum este cel mai bine sa consumati nuci? Cel mai bine este sa le combinati cu salate, in felul asta, dintr-o simpla salata veti primi toti nutrientii necesari pentru intreaga zi.