Top 5 retete de post care contin proteine

Top 5 retete de post care contin proteine

Pentru a evita deficientele alimentare si a ne pastra energia intacta, este bine sa consumam in post alimente care contin proteine. Cele mai importante surse vegetale de proteine sunt lintea, nautul si fasolea, acestea care ajuta la scaderea colesterolulului, sporesc nivelul de energie al organismului si cresc rezistenta fizica la efort.

Iata mai jos 5 retete de post care contin proteine:

1. CIORBA TURCEASCA DE LINTE

Ingrediente:

– o cana de linte rosie;
– o ceapa taiata marunt;
– un morcov tocat marunt;
– 2 catei de usturoi taiati fin;
– 2-3 rosii facute piure;
– 3 linguri de ulei de masline;
– o jumatate de lingurita de chimen;
– o jumatate de lingurita de boia iute;
– sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Se pune lintea la inmuiat cu o ora inainte de a face supa.

2. Se incinge uleiul in oala in care vreti sa faceti ciorba, se adauga ceapa, usturoiul, morcovul si semintele de chimen, in jur de un minut, ca sa nu se arda chimenul sau usturoiul.

3. Se adauga piureul de rosii si boiaua iute. Lasati sa fiarba vreo 5 minute, timp in care trebuie sa amestecati.

4. Se adauga 3-4 cani de apa, in functie de cat de groasa vreti sa iasa supa, dupa care se adauga lintea, deja scursa.

5. Se lasa la fiert 30-40 de minute, pana incep sa se omogenizeze toate ingredientele.

6. Se adauga sarea si piperul.

7. Amestecati cu blenderul ca sa fie cremoasa.

8. Se serveste cu suc de lamaie ca sa fie putin mai acrisoara.

Daca vreti mai putin iute, adaugati mai putina boia.

2. SALATA CU NAUT, CEAPA SI MASLINE

Ingrediente:

– 2 cani de naut fiert (de la conserva);
– o ceapa rosie taiata marunt;
– cateva masline verzi, tocate;
– o jumatate de ardei rosu tocat cubulete;
– 2 linguri ulei de masline;
– sucul de la o lamaie;
– sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Amesteca toate ingredientele. Adauga lamaie, ulei de masline, sare si piper in functie de cum iti doresti sa fie gustul.

3. HUMMUS

Ingrediente:

– o conserva de naut (e mult mai simplu de folosit decat nautul uscat)
– o lingurita zeama de lamaie;
– un catel de usturoi
– o lingura pasta de susan;
– ulei de masline;
– sare, boia si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Nautul din conserva se scurge si se pune in robotul de bucatarie. Il mixam pana devine pasta si apoi incepem sa adaugam restul ingredientelor.

2. In general hummusul se prepara cu sos tahini care este un sos din susan, dar daca nu gasestit poti sa pui la macinat niste seminte de susan (si negru si alb) impreuna cu putin ulei de susan. Praful rezultat il poti adauga la compozitia de naut (cam 2 lingurite de praf de susan).

3. Orneaza hummusul cu ce seminte iti plac.

 

4. SALATA DE FASOLE ROSIE SI NAUT

Ingrediente:

– o jumatate de cana de fasole rosie la conserva;

– o jumatate de cana de naut la conserva;

– telina taiata fin, eventual data pe razatoare;

– un morcov taiat fin;

– o jumatate de ceapa rosie;

– 1 ardei gras tocat;

– o legatura de patrunjel;

– 2 linguri de otet de mere;

– 2 linguri de ulei de masline;

– sare si piper dupa gust;

– putin zahar brun (optional).

Mod de preparare:

1. Intr-un vas mare amesteca telina, ceapa, fasolea, nautul, morcovul, ardeiul gras si patrunjelul.

2. Intr-un vas separat amesteca otetul cu uleiul, sarea si piperul, plus putin zahar brun.

3. Amesteca dressingul cu salata si pune totul la frigider.

 

5. MANCARE DE BROCCOLI CU TOFU

Ingrediente:

– 300 grame de broccoli;
– 2 linguri ulei de masline;
– un ardei iute verde;
– o lingurita seminte de mustar;
– o lingurita de chimen;
– 150 grame de tofu;
– o ceapa mare rosie;
– 2 catei de usturoi;
– o lingura de suc de lamaie;
– nucsoara rasa;
– sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Incepem prin a fierbe broccoli. In apa putina, in oala cu capac, vreme de cinci minute ca sa-si pastreze culoarea frumoasa.
2. Scurge apa clocotita, trece broccoli sub un jet de apa rece, pune-l intr-un vas si stropeste-l cu sucul de lamaie.
3. Pune o lingura de ulei intr-o tigaie. Pune semintele de mustar, cele de chimen, usturoiul si ardeiul iute tocate marunt. Caleste-le pe toate doua minute. Adauga ceapa tocata marunt.
4. Continua sa calesti inca cateva minute pana ce se inmoaie ceapa. Potriveste de sare si piper. Pune nucsoara, iar la final, adauga broccoli si lasa totul impreuna inca cinci minute la foc mic.
5. Cat timp se pregateste broccoli, taie tofu in felii pe care le rumenesti usor intr-o tigaie incinsa, cu putin ulei, pe ambele parti. Aseaza feliile de branza pe o farfurie si rastoarna deasupra tot amestecul cu boccoli.