Top 5 condimente

Top 5 condimente

Ciorbita, dupa care multi dintre noi suntem topiti, nu ar mai avea succes daca patrunjelul nu s-ar fi descoperit si nici salata verde n-ar mai fi fresh fara sucul de lamaie. 

Deci, sa dam cezarului ce-i al cezarului. Cu mii de plecaciuni in fata acestor mici ierburi, despre care multi nu stim ce secrete ascund, am intocmit un top al celor mai bune dintre ele, pentru a invata din acesta cum poate spre exemplu scortisoara ori patrunjelul sau de ce nu cuisoarele sa ne schimbe viata. 

Locul unu-cuisoarele
Cu o aroma puternica, de-a dreptul inconfundabila, cuisoarele, pe care eu una le ador si le mestec proaspete, pot fi adaugate deopotriva in mancaruri ori dulciuri. Intregi sau pulbere, pot fi presarate in deserturi, in orez, supa sau in ceai (chai), si daca vreti sa gustati un desert divin, adaugati un pic de scortisoara si cuisoare in el.

Locul doi-scortisoara
Poate placinta de mere si scortisoara a mamei m-a determinat sa fiu un pic subiectiva sau poate nu. Caci scortisoara isi merita locul doi in top, asa cum o lingurita cu scortisoara are 6956 capacitate de absorbtie radicala a oxigenului. Este o metoda de cuantifcare a proprietatilor antioxidante din alimente, in cazul acesta din mirodenii, in schimb cuisoarele au o capacitate radicala de absorbtie a oxigenului de 6199. Cu alte cuvinte, o lingurita cu scortisoara sau cuisoare are mai multi antioxidanti decat continutul unei jumatati de cesti cu suc de rodii.

Locul trei-oregano
Hmm…ce gustos este sosul de rosii cu un strop de oregano ori salatele. Dar, sa va spun un secret, multe mancaruri pot deveni gustoase daca este adaugat oregano. Poate fi presarat in sosul de ulei de masline si lamaie, care se potriveste de minune cu pestele la gratar.

Locul patru-cucurma
N-ati auzit de ea? Si totusi, e extrem de apreciata in lumea intreaga. E vorba de
turmeric! Pudra galbuie, picanta poate fi adaugata in mancare fie pentru gust ori pentru culoare. De exemplu, preparatele culinare pe baza de conopida, salata de oua ori puiul pot fi si mai gustoase cu un pic de cucurma. Cat priveste capacitatea radicala de absorbtie a oxigenului, ei bine o lingurita cu praf galbui are 3504, iar o lingurita cu oregano uscat un pic mai mult, respectiv 3602.

Locul cinci-patrunjelul
Si-am ajuns la ultimul condiment din top, poate cel mai folosit de gospodine prin bucatarie. Ce este intr-adevar placut la patrunjel, o reprezinta multitudinea de posibilitati. Poate fi adaugata deopotriva pentru sovoare ori doar pentru culoare, asa cum se intampla in cazul sosului Pesto. Cat priveste savoarea, ei bine patrunjelul se impaca foarte bine cu aroma mancarurilor pe baza de ou, a supelor, pastelor, sosurilor din rosii si a piureului de cartofi.

Daca va place friptura, insa va sfatuiesc sa optati pentru una la gratar, pregatiti intai carnea. Dati-o printr-un amestec de usturoi, patrunjel si coaja de lamaie. O sa vedeti ca friptura nu mai are gustul acela fad de carne fripta, condimentata cu un pic de sare si atat. Iar o lingurita cu patrunjel uscat are 1869 capacitate radicala de absorbtie a oxigenului. 

Ce sa intelegem din toate astea? Ca sarea poate sa lipseasca din mancare, caci prea multa strica, dar condimentele, care uneori au mai multi antioxidanti decat unele fructe ori legume, pot fi folosite cu succes ori de cate ori avem posibilitatea sa o facem.